Приїхали у нове місто й уже обійшли всі ботанічні сади та музеї? Залишилось ще кілька днів перебування у місті, а ви не знаєте, куди ще ж вам піти і на що подивитись?

Нудьгувати точно не доведеться з нашим гідом (анти)корупційних місць! Зібрали для вас букет добірних локацій, які не потрапили до туристичних переліків. Ми впевнені,  що деякі з них навіть вартують окремого візиту в місто. Поїхали дивитись!

 

Пам’ятники 

Пам’ятник невідомому корупціонеру у Чернівцях — це артоб’єкт у вигляді монети. З одного її боку її — копія американського долара, а з іншого – австрійського крейцера із профілем ерцгерцогині Марії Терезії. Тримають монету три руки, з яких одна дає, а дві інші беруть її. 

Пам’ятка розташована на вулиці Ольги Кобилянської, де її намагалися пошкодити вандали. За словами автора Анатолія Федірка, той, хто доторкнеться до монети, більше ніколи в житті грошей не побачить.

Для тих, хто вирішив відвідати Межигір’я, тільки для того, аби заглянути в золотий унітаз, овіяний сотнями жартів та легенд, маємо гарну новину: далеко їхати не доведеться. Окремий пам’ятник цьому “витвору мистецтва” встановили студенти на Бессарабці. Правда, є вірогідність, що хтось його вже прилаштував для своєї домівки.

Не менш неоднозначним є пам’ятник золотому апельсину в Одесі. Серед місцевих він відомий як пам’ятник хабарю. 3000 апельсинів, направлених у Санкт-Петербург Павлу І й були свого роду хабарем, щоб імператор відновив фінансування одеського порту. Хабар був вдалим, оскільки незабаром фінансування таки відновили.

 

Пам’ятки

В нашому гіді не обійтися без головного «атрибуту» корупції в Україні — національного парку Межигір’я. Декілька тисяч квадратних метрів, які раніше належали президенту-втікачеві Януковичу, відтепер державна власність.  Подивитися, як він жив на широку ногу, може будь-хто охочий. Додатково туристам пропонують влаштувати пікнік, оглянути колекцію ретроавтомобілів та сфотографуватися на вході з Почекуном, який ніяк не дочекається на горе-хазяїна.

Януковича часто асоціюють з Межигір’ям, проте дарма оминають його місце для розваг – мисливський будинок у Сухолуччі. Розташована неподалік від дому у Вишгородському районі приватна територія вражає не менше за резиденцію. 30 тисяч гектарів, двоповерховий маєток з позолоченими меблями (а як же без них). За каденції 4-го президента володіння неможливо було окинути оком з жодного ракурсу, навіть підпливаючи на човні, охоронці могли б вас розвернути назад. Зараз будинок передали мережі готелів та ресторанів, тому відпочити там може кожен охочий.


Ще один маєток Януковича в Конча-Заспі належить його другу Юрію Іванющенку, який підтримував «тітушок» протягом Революції Гідності та відмивав бюджетні кошти, отримані від квот на викиди парникових газів згідно з Кіотськими протоколами. Адміністративно-офісна будівля, центральний будинок, кіноконцертна зала, картинна галерея, сад з декоративних рослин, три штучних озера та причал – все це поступається лише Межигір’ю. Але є теорія, що і ця територія належала президентові-втікачеві.

Наступна визначна пам’ятка Київщини – реабілітаційно-оздоровчий комплекс Ахметова. Спойлер: відпочити там не вдасться. Такий статус існує лише на паперах, а де-факто це черговий маєток площею понад 12 тисяч км2 і вартістю майже 19 млрд грин. Маєток Ахметова практично поза конкуренцією, адже більше ніхто з можновладців не може його обійти за територією. Реалізовується проєкт через корупційну формулу «Роттердам+».

 

Завод «Краян» відомий завдяки чинному меру Одеси Геннадію Труханову. За версією слідства, Труханов і Ко купили «Краян» фактично у 17 разів дорожче від початкової вартості. У 2016 році Одеська міська рада шукала собі приміщення на 44 тисячі  км2. І тоді чиновникам «впали в око» 7 тисяч квадратів заводу «Краян» (корисної площі у 8 разів менше). У документах про технічний стан будівлі НАБУ та САП виявили підтвердження, що внутрішні інженерні мережі взагалі відсутні, комунікації незадовільні, а фізичне зношення — 55%. Попередній власник заводу — ТОВ «Девелопмент Еліт» — придбав цю нерухомість у майже 43 рази дешевше. А міська рада Одеси купила ОМР«Краян» за 185 млн грн.