46,2 бали зі 100.

Саме стільки Дрогобич отримав за прозорість місцевої влади. Такими є результати дослідження прозорості міста, проведене за методологією українського представництва міжнародної антикорупційної мережі Transparency International.

Представники міськради Дрогобича звернулися до команди Transparency International із проханням презентувати в місті рейтинг прозорості 100 міст України. Тож 6 лютого у Міській раді Дрогобича відбулася презентація, на яку було запрошено представників міськради, журналістів, активістів.

На заході були представлені результати дослідження, проведеного у сотні найбільших міст України і в якому Дрогобич зайняв 10 місце й опинилося у групі міст, які марковано помаранчевим кольором. У цих містах потрібно вирішувати проблеми із підзвітністю та відкритістю, використовуючи наявні рекомендації.

Найвищий бал отримала сфера Землекористування та будівельна політика – 6,4. Також порівняно прозорою виявилися сфери інформації про роботу органів місцевої влади – 4,7 бали та сфера освіти – 4,5. Решта сфер продемонстрували менші бали.

Менше одного бала за прозорість місто отримало у сфері житлової політики і лише 1 бал у сфері прозорості соціальних послуг. Це означає, що жителі не отримують інформацію про ці сфери життя міста, а влада не є підзвітною.

Координаторка напрямку «Прозорі міста» Катерина Цибенко зазначила: «В Дрогобичі склалася непогана ситуація з прозорістю: в деяких сферах місто є прикладом для інших, наприклад лише в Дрогобичі система електронної реєстрації дозволів на встановлення МАФів. Проте є до чого прагнути і в нас є великий перелік рекомендацій до міста, зокрема прийняття кодексу етики, чи запровадження електронної реєстрації на покращення житлових умов та багато інших».

Мер міста Дрогобич Тарас Кучма зазначив:  «Як зробити так, щоб громада могла підказувала, коли вона бачить що відбувається, бо вона зацікавлена у змінах? Для цього влада має бути прозора та підзвітна і ми в це щиро віримо. І те, що зараз ми займаємо 10 місце в рейтингу для нас не є заслугою, якою ми хочемо хвалитися. Нам не потрібно місце, нам потрібна реальна прозорість».

ТІ Україна продовжує працювати над прозорістю у регіонах України і активно мотивувати громадян на містах домагатися підзвітності влади, а представників місцевого самоврядування – бути більш прозорими. Адже відкритість та прозорість є основними умовами для зменшення рівня корупції.