32,38 бали зі 100.

Саме стільки Кам’янець-Подільський отримав за прозорість місцевої влади. Такими є результати дослідження прозорості міста, проведене за методологією українського представництва міжнародної антикорупційної мережі Transparency International

Представники міськради Кам’янця-Подільського звернулися до команди Transparency International із проханням презентувати в місті рейтинг прозорості 100 міст України. Тож 5 лютого у Міській раді Кам’янця-Подільського відбулася презентація, на яку було запрошено представників міськради, журналістів, активістів.

На заході були представлені результати дослідження, проведеного у сотні найбільших міст України і в якому Кам’янець-Подільський зайняв 41 місце й опинилося у групі міст, які марковано червоним кольором. У цих містах потрібно терміново вирішувати проблеми із підзвітністю та відкритістю.

Найвищий бал отримала сфера Землекористування та будівельна політика – 5,9. Також порівняно прозорою виявилася сфера бюджетування та контрактів – 3,5 бали. Решта сфер продемонстрували не надто високі бали. Менше одного балу за прозорість отримали три сфери відповідальності влади: Гранти, виділення фінансів, соціальні послуги, Професійна етика та конфлікт інтересів. Це означає, що жителі абсолютно не отримують інформацію про ці сфери життя міста, а влада не підзвітна та закрита.

На заході також було презентовано систему Prozorro.Продажі. Олексій Мовчан, менеджер по роботі з регіонами проекту, зазначив, що якщо Кам’янець-Подільський приєднається до системи і буде продавати майно через неї, місто не лише отримає додаткові бали, а й значні надходження коштів до міського бюджету.

Координаторка напрямку «Прозорі міста» Катерина Цибенко зазначила: «На сьогоднішній день в Україні відбувається процес децентралізації, місцева влада отримує більше повноважень, а бюджети стають більш незалежними. Тому команда проекту «Розбудова прозорості в містах України» працює над розвитком механізмів громадського контролю влади і надає рекомендації для представників місцевої влади щодо збільшення підзвітності».

Мер Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич під час зустрічі з командою проекту Прозорі міста зазначив, що 41 місце в рейтингу для міста це дуже не приємний результат і вони готові працювати в напрямку прозорості та втілювати рекомендації.

ТІ Україна продовжує працювати над прозорістю у регіонах України і активно мотивувати громадян на містах домагатися підзвітності влади, а представників місцевого самоврядування – бути більш прозорими. Адже відкритість та прозорість є основними умовами для зменшення рівня корупції.