16-17 квітня команда проекту «Transparent cities» провела в Харкові перший із серії майстер-класів «Контролюй бюджети, монітор закупівлі».

Разом з активістами, журналістами та небайдужими містянами поговорили про бюджетний процес на місцевому рівні та практичні інструменти контролю бюджетного процесу, а також про інструменти моніторингу державних закупівель.

Розбиратися в цій складній темі допомагали тренери Микола Орлов, експерт партнерства «За прозорі місцеві бюджети» та Ілля Рибаков, експерт ГО «Громадський контроль».

У блоці «Бюджетний процес» разом із учасниками Микола Орлов зконцентрувався на моніторингу бюджету та залученні громадян до бюджетного процесу. Також розглянули особливості гендерно-орієнтованого бюджетування, можливості контролю бюджету громади онлайн та офлайн та яку роль у цьому процесі відіграють ЗМІ.

Ілля Рибаков у блоці «Моніторинг державних закупівель» зконцентрувався на Інструментах аналізу ризиків в державних закупівлях, розповів які можливості надає система bi.prozorro.org  в руках активіста чи журналіста, як відстежити рух бюджетних коштів за допомогою spending.gov.ua та багато іншої цікавої інформації про роботу з CSV файлами, dozorro.org та пошук зв’язків – google, ЄДР, clarity-project.info, youcontrol.com.ua.

Учасники також виконали декілька практичних вправ в рамках яких спробували скласти план впровадження місцевої ініціативи від ідеї до реальності, а також розробили приклад того як має виглядати міський бюджет на сайті міськради, щоб він був читабельним і зрозумілим.

Як зазначили самі учасники семінару, це був надзвичайно цікавий досвід і вони вже під час семінару почали використовувати здобуті знання на практиці, шукаючи зв’язки через google, ЄДР та youcontrol.

Організатори, в свою чергу, очікують на результати проведеної активістами діяльності найближчим часом, адже цей майстер-клас є лише частиною навчального процесу – учасники мають виконати невелике домашнє завдання для закріплення здобутих знань.

Проект «Розбудова прозорості в містах України» здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.