19 липня конкурсна комісія з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури таки затвердила загальний рейтинг і проголосувала за подання цього рішення Генеральному прокурору. 

Фактичним переможцем став старший детектив НАБУ Олександр Клименко, а його заступником — прокурор Офісу Генпрокурора Андрій Синюк. Це було відомо ще 21 грудня 2021 року, утім комісія ніяк не могла затвердити свої ж оцінки. Однією з перепон було рішення ОАСК про скасування порядку роботу комісії. Однак рішення апеляційної інстанції досі відсутнє. 

Якщо відповідність фіналістів вимогам закону “Про очищення влади” та “Про запобігання корупції” і отримання допуску до державної таємниці підтвердить Офіс Генпрокурора, голова комісії надішле подання на призначення цих кандидатів до Генпрокурора. На жаль, ОГП може тягнути з відповіддю і це призведе до затягування із призначенням на посаду переможців конкурсу.

Саботування конкурсу тривало від першого засідання і досягло апогею на етапі оголошення фінальних результатів. Президент неодноразово обіцяв обрати керівника Міжнародному валютному фонду, президенту США Джо Байдену та іншим партнерам. Але ці зобов’язання не були виконані. 

У червні Україна отримала статус кандидата в ЄС. Однією з вимог Єврокомісії для початку переговорів про вступ в Євросоюз було завершення конкурсу САП. 

«Викликом, з якими точно зіштовхнеться керівник САП, — це зовнішній вплив. Від роботи інституції залежить, чи отримає корупціонер обвинувальний вирок, чи буде виправданий. САП два роки намагалася достойно працювати з виконувачем обов’язків, але Офіс Генпрокурора неодноразово втручався у справи (наприклад, Татарова чи Юрченка). Обрання очільника необхідне для ефективної та незалежної роботи всієї антикорупційної екосистеми», — пояснює виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик. 

Олександр Клименко — старший детектив НАБУ, має понад 10 років професійного стажу, половину з якого працював у НАБУ, де брав участь у розслідуваннях справ щодо Олега Татарова, Романа Насірова, Олександра Онищенка, Олега Гладковського та інших. 

Серед повноважень головного антикорупційного прокурора (окрім керівництва інституцією) — призначення і зміна прокурорів у справах, оголошення підозри топкорупціонерам, відповідальність за збереження таємниці досудового розслідування, комунікація з НАБУ та Офісом Генерального прокурора тощо. Його рішення безпосередньо впливатимуть на динаміку топкорупційних розслідувань. 

Нагадаємо, що крім голови та заступника САП, члени комісії відбирали керівника п’ятого відділу. Ним став прокурор Сарненської місцевої прокуратури Сергій Савицький, який набрав 240 балів.

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(221) "Офіс Генпрокурора може тягнути з відповіддю і це призведе до затягування із призначенням на посаду переможців конкурсу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Офіс Генпрокурора може тягнути з відповіддю і це призведе до затягування із призначенням на посаду переможців конкурсу.