33,41 балів зі 100.

Саме стільки Краматорськ отримав за прозорість місцевої влади. Такими є результати дослідження прозорості міста, проведене за методологією українського представництва міжнародної антикорупційної мережі Transparency International.

Представники міськради Краматорська звернулися до команди Transparency International із проханням презентувати в місті рейтинг прозорості 100 міст України. Тож 2 березня у Міській раді Краматорська відбулася презентація, на яку було запрошено представників міськради, журналістів, активістів.

На заході були представлені результати дослідження, проведеного у сотні найбільших міст України і в якому Краматорськ зайняв 34 місце й опинилося у групі міст, які марковано червоним кольором. У цих містах потрібно терміново вирішувати проблеми із підзвітністю та відкритістю.

Найвищий бал отримала сфера Доступ та участь – 5,5. Також порівняно прозорою виявилася сфера Землекористування та будівельна політика – 4,9. Решта сфер продемонстрували не надто високі бали. Один бал за прозорість отримали дві сфери відповідальності влади: Освіта та Житлова політика. Це означає, що жителі абсолютно не отримують інформацію про ці сфери життя міста, а влада не підзвітна та закрита.

Каматорськ вже почав втілювати рекомендації і наразі має вже майже 40 балів, піднявшись на 17 сходинку у рейтингу прозорості і підвищивши показники майже у кожній зі сфер відповідальності влади.

Координаторка напрямку «Прозорі міста» Катерина Цибенко зазначила: «На сьогоднішній день в Україні відбувається процес децентралізації, місцева влада отримує більше повноважень, а бюджети стають більш незалежними. Тому команда проекту «Розбудова прозорості в містах України» працює над розвитком механізмів громадського контролю влади і надає рекомендації для представників місцевої влади щодо збільшення підзвітності».

Артем Вівдич, директор Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, зазначив, що в донецькій області 2 міста найактивніше рухаються у напрямку прозорості – Маріуполь та Краматорськ.

Секретар міської ради Ошурко Денис під час зустрічі з командою проекту Прозорі міста зазначив, що 34 місце в рейтингу для міста це дуже не приємний результат і місто вже почало впроваджувати рекомендації щодо покращення результату.

 

ТІ Україна продовжує працювати над прозорістю у регіонах України і активно мотивувати громадян на містах домагатися підзвітності влади, а представників місцевого самоврядування – бути більш прозорими. Адже відкритість та прозорість є основними умовами для зменшення рівня корупції.