За даними проєкту DOZORRO Transparency International Ukraine, за 11 місяців 2022 року придбали понад 10 тисяч генераторів на 1,5 млрд грн. Ще не завершилися листопадові аукціони на генератори на 227 млн грн. А в грудні вже оголосили таких закупівель на понад 900 млн грн.

Як і на комерційному ринку, у Prozorro попит на генератори значно зріс у жовтні. Тоді придбали 1,9 тис. генераторів — що в 2,3 раза більше, ніж у вересні. Далі зростання продовжилося.

Інфографіка про динаміку закупівель генераторів в Prozorro

На другому місці за кількістю придбаних генераторів — Дніпропетровська область з 860 пристроями за 197 млн грн. На третьому — Вінницька — 784 генератори на 144 млн грн.

Як регіони готуються до блекаутів: інфографіка TI Ukraine

Найбільше генераторів — 400 на 28,6 млн грн — придбав Департамент муніципальної безпеки КМДА. Вони потрібні для об’єктів критичної інфраструктури міста та тих, які забезпечують життєдіяльність киян, як-от комунальних аптек і ЦНАПів. Договір уклали з ТОВ «Епіцентр К».

На другому місці — КП «Вінницяміськтеплоенерго» — 247 генератори на 62,4 млн грн, які придбали у ФОП Лук’ян М. Ф.

Щонайменше четверта частина витрат на генератори у Prozorro припадає на водоканали та підприємства теплоенерго. 

“Вартість генераторів, які купували в Prozorro протягом року зросла в 2-3 рази. Наприклад, бензиновий генератор «Кентавр КБГ258а» потужністю 2,5 кВт у лютому в Prozorro коштував 6,47,8 тис. грн, а в листопаді — вже 15,9 тис. грн. Водночас ціни в Prozorro часто принаймні на декілька тисяч гривень нижчі, ніж на комерційному ринку,” — пояснює аналітик проєкту DOZORRO TI Ukraine Ярослав Пилипенко

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(132) "Вартість генераторів, які купували в Prozorro протягом року зросла в 2-3 рази." ["quote_author"]=> string(33) "Ярослав Пилипенко" }

Вартість генераторів, які купували в Prozorro протягом року зросла в 2-3 рази.

Ярослав Пилипенко