19 лютого команда проекту «Зроби місто прозорим, бери участь у врядуванні» провела в Маріуполі тренінг «Як звичайній людині впливати на владу».

Разом з активістами, журналістами та небайдужими містянами ми поговорили про бюджетний процес на місцевому рівні та практичні інструменти участі в бюджетному процесі; поговорили про механізми реформи управління комунальними підприємствами  в м.Маріуполь.

Розбиратися в цій складній темі допомагала Ольга Омельчук  – магістр державного управління, адвокат, експерт з місцевого розвитку, міський голова м.Нетішин (2010-1012 р.р.).

Пані Ольга, опираючись на свій досвід у якості активістки з одного боку та міського голови з іншого, разом з учасниками семінару в ході практичного завдання спробували створити план кампанії лобіювання владного рішення. Активісти визначили, що місту необхідно створити комунальний засіб масової інформації, що дозволить раді висловлюватися публічно і бути прозорими перед громадськістю. Також активісти розказали про кампанію лобіювання ідеї ремонту дороги по бульвару Шевченка. Ініціативною групою буде створено громадське звернення до міськради, паралельно планується проведення інформаційної кампанії в соц. мережах та ЗМІ та проведення флешмобу з подальшим моніторингом процесу зміни ситуації.

«Було б цікавим досвідом, якби Маріуполь більше проводив креативних інформаційних кампаній. Поєднуючи моніторинг, інформаційні запити, креативний компонент та активний підхід до ситуації в місті, місто змінювалось би на краще щодня», – зазначила тренер семінару Ольга Омельчук.

Чому ми приїхали в Маріуполь? У рейтингу прозорості 100 міст України Маріуполь посідає  5 місце, піднявшись з 57 місця після використання рекомендацій, розроблених Transparency International Україна. Місто отримало тільки 53.55 бали зі 100. Найвищі бали місто набрало у сфері Інформації про роботу органів місцевої влади – 7.3 бали, а також у сфері Комунальне майно, отримавши 6.2 бали. Утім у сфері Соціальні послуги місто отримало 1 бал. А також лише 1.25 бали у сфері Житлової політики.

Проект «Зроби місто прозорим, бери участь у врядуванні» виконується ТІ Україна у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу.