15 серпня представники громадськості та місцевої влади обговорили шлях Мелітополя до smart city та результати опитування громадян про найбільш затребувані електронні сервіси. В обговоренні концепції взяли участь більш ніж 50 людей.

Ініціаторами проекту “Smart Melitopol” є Агенція розвитку Мелітополя та центр громадянських ініціатив “ЦеГрІн ”Таврія”. Ідея перевести Мелітополь у модель smart city з’явилася у активістів після проходження тренінгу з комунікації та адвокації від українського представництва Transparency International. Аби запровадити у місті цифрові технології, які сприятимуть прозорості та підзвітності влади, полегшуватимуть життя мелітопольцям та унеможливлять побутову корупцію, вони заручилися підтримкою місцевої влади та розробили концепцію “Smart Melitopol”. Відтак у місті з’явиться:

☑️ головний портал міста для підвищення прозорості та підзвітності міської влади та ефективної комунікації з жителям

☑️ десятки електронних сервісів, що дозволять записатися до лікаря, стати на чергу в дитсадок, сплатити послуги ЖКГ,  чи навіть відкрити свій бізнес онлайн

☑️ потужний сервер Big Data, який збиратиме та структуруватиме отримані від жителів запити. Ці дані влада зможе використовувати при плануванні та прийнятті рішень.

☑️ єдиний контакт-центр для прийому звернень громадян

☑️ картка мелітопольця, яка дозволить мати персональний кабінет у порталі міста. Там буде збиратися вся інформації про ваші візити до лікаря (електронна медична картка), оцінки вашої дитини (електронний щоденнник), комунальні послуги. Крім того, картка даватиме пільги на проїзд у громадському транспорті, знижки в певних магазинах та аптеках тощо

☑️ мобільний додаток для зручності користування електронними сервісами

Але для того, аби функціонал нового порталу максимально відповідав побажанням мелітопольців, за підтримки комунікаційної платформи “Декорупція” було проведено комплексне опитування місцевих жителів про найбільш затребувані для них сервіси. В опитуванні взяли участь 1195 громадян.

Цю ініціативу реалізовано в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.