За майже півтора року комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не спромоглася довести конкурс до кінця і затвердити переможця. 

Нагадаємо, що до складу комісії входять чотири особи, визначені Радою прокурорів: Роман Куйбіда, Нона Цоцоріа, Драго Кос, Томас Файерстоун, а також сім осіб, визначених Верховною Радою: Катерина Коваль, Олена Бусол, Андрій Гуджал, В’ячеслав Навроцький, Богдан Романюк, Євген Соболь та Олексій Дрозд (який взяв самовідвід). 

Ми зібрали хронологію подій від початку формування складу комісії до їхнього останнього засідання у 2021 році, яке відбулось 24 грудня, в одному зручному форматі. Можливість побачити повну картину процесу відбору очільника САП дає змогу відкинути решту сумнівів, якщо вони в когось ще були, що конкурс системно зривається. 

Перед тим, як ви прогорнете таймлайн саботажу роботи комісії деякими її членами, ми нагадаємо, чому цей конкурс такий важливий для України:

  • Недосконалість Кримінально-процесуального кодексу дає можливість Офісу Генерального прокурора виходити за межі своєї компетенції та посягати на інституційну незалежність САП. Найяскравішим прикладом такого втручання була справа Татарова. САП намагається ефективно працювати і в цих умовах, але загроза позаправового тиску з боку ОП та ОГП залишається. 
  • Президент Володимир Зеленський, підписавши Меморандум, пообіцяв Міжнародному валютному фонду закінчити конкурс з обрання керівника САП до кінця листопада 2021 року. Утім, зобов’язання так і не було виконано, хоча фінансовий транш від МВФ Україна отримала. Через відкрите затягування конкурсу САП Зеленський, Єрмак та інші представники влади втрачають довіру західних партнерів до України, і, як наслідок, можливості співпраці та розвитку. 

Отже, гортайте календар діяльності і бездіяльності Комісії з відбору керівника САП. Дивіться, як зривалися засідання і хто це робив: https://bit.ly/3eDMb7e

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(295) "Можливість побачити повну картину процесу відбору очільника САП дає змогу відкинути решту сумнівів, якщо вони в когось ще були, що конкурс системно зривається. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Можливість побачити повну картину процесу відбору очільника САП дає змогу відкинути решту сумнівів, якщо вони в когось ще були, що конкурс системно зривається.