15540269_818480074960367_919823033_o

Лише за умови оперативних та рішучих кроків, Україна може використати свій останній шанс повернути корупційні активи режиму Януковича. Таким став загальний висновок ІІІ міжнародної конференції з питань повернення вкрадених активів корумпованої політичної еліти, яку проводять Центр Протидії Корупції та Transparency International Україна.

Українська влада недостатньо зробила для повернення корупційних активів колишнього режиму. З таких слів голови Правління глобального руху Transparency International Хосе Уґаса розпочалася вже третя міжнародна конференція з питань повернення активів: «Українська влада за останні роки прийняла багато законів для подолання корупції. Втім жодне кримінальне провадження проти оточення Януковича не було доведене до кінця. Але люди очікують цього, адже 86% відсотків українців вважають, що влада робить недостатньо для боротьби з корупцією загалом та повернення активів зокрема. Є простий шлях подолання цієї проблеми — виконати обіцянку, яка лунала на Євромайдані», – заначив Хосе Уґас.

Міністр юстиції України Павло Петренко назвав напрям повернення злочинних капіталів «Януковича та компанії» одним із пріоритетних у роботі Міністерства. Однак відзначив необхідність поєднання зусиль громадськості, влади та міжнародної спільноти для отримання результату: «Наша країна за 25 років після  розпаду СРСР не отримала шансу стати успішною саме через корупцію. Під час правління Януковича Україна втратила близько 30-40 мільярдів доларів з держбюджету. Станом на сьогодні жодна копійка не повернута. Кожна норма законів щодо повернення активів проходить через Парламент з величезними труднощами. Ті депутати, які вставляють палки в колеса, мають особистий інтерес і бажання конвертувати владу у власну вигоду. Саме завдяки громадськості ці закони взагалі приймаються. Україна не зможе самостійно впоратися із проблемою повернення активів. Тому ми цінуємо підтримку міжнародної спільноти», – заявив Міністр юстиції.

Посол США в Україні Марі Йованович та Посол Швейцарії в Україні та Молдові Гійом Шиєр висловили підтримку тим реформам, які відбуваються і наголосили: попереду ще більше роботи. Швейцарський Посол особливу увагу звернув якраз на забезпечення повернення незаконних активів «сім’ї» Януковича. «Свого часу Швейцарія знайшла найкращі механізми збереження економічної репутації. Ми почали заморожувати сумнівні рахунки та проводити реституцію. Оскільки наша країна є потужною фінансовою платформою, ми зацікавлені, аби зберігати право власності кожного, хто нам довіряє. Втім репутація нам важливіша. Ситуація із Януковичем стала показовою. Швейцарія одна із перших відгукнулася на допомогу Україні. Ми вирішили миттєво заморозити рахунки екс-президента та його оточення – це близько 70 мільйонів доларів. Ми не збиралися цих екс-чиновників позбавляти права власності на такі активи. А лише заморозили їх, аби дати українській владі розібратися у ситуації та провести розслідування. Втім поки не так багато дій відбувається зі сторони української влади. Минулого тижня Швейцарія продовжила замороження цих активів на ще один рік. Ми знову даємо шанс українській владі», – наголосив Посол Швейцарії в Україні та Молдові Гійом Шойєр.

«Відомо про близько 50 активних кримінальних проваджень, за якими розслідуються діяння Януковича та його поплічників. Однак, із заблокованих за кордоном мільйонів, виведених з України Януковичем та його соратниками, українській владі вдалося повернути лише 250 тисяч гривень – за два з половиною роки розслідувань. Це свідчить про ту, що повернення активів колишніх корумпованих високопосадовців не є пріоритетом для наших правоохоронних органів», – коментує Дарина Каленюк результати аналітичного звіту Центру протидії корупції.

Зволікання та затягування процесу розслідування економічних злочинів «сім’ї» – чи не основна проблема України в розрізі цієї теми. Зволікати навряд чи можна ще й з огляду на середню тривалість подібних процесів — як правило, вони тривають не довше семи років. Кейс Януковича уже став символом корупції. Головне питання Конференції – що ж нам потрібно зробити для того, аби перетворити цей кейс у статус «виконано»?

Євген Єнін — заступник Генерального прокурора України з червня цього року пояснив, чому процес розслідування триває так довго: «Слабких сторін слідства більш ніж достатньо. Провадженнями займалися різні підрозділи правоохоронних органів і «права рука» не знала, що робить «ліва». По різному передавалися до міжнародних партнерів дані щодо, наприклад, статусу особи. Замість підозрюваного люди ставали в мить свідками і всі зусилля за хвилини виявлялися марними. Зараз ми змінюємо цю систему в тому числі завдяки створенню спеціальних антикорупційних органів. Хочу всіх заспокоїти — так часу втрачено немало, але не треба панікувати, адже на повернення активів інколи йде від 5 до 10 років. Зараз Генпрокуратура готова брати тягар відповідальності на себе. Приміром, через тиждень ми їдемо до Латвії. Латвія може стати першою країною, яка може суттєво допомогти повернути гроші Українського народу. У нас вже є один вердикт, будуть скоро й інші», – поділився новинами заступник Генпрокурора Євген Єнін.

Але є і позитивний момент у процесі перебігу справи з повернення активів Януковича. На думку виконавчого директора Transparency International Україна Ярослава Юрчишина, саме завдяки «кейсу Януковича» в Україні почали вчитися впроваджувати інституційні зміни в системі повернення корупційних активів. Зокрема, ухвалено низку законів, які дозволяють шукати та повертати такі активи, запущено процедуру створення Національного агентства України з питань виявлення, розшуку, арешту та конфіскації доходів, одержаних злочинним шляхом, обрано голову цього агентства. «Якщо в майбутньому виникнуть подібні ситуації, ця інституція відразу зможе включитися в європейську систему подібних інституцій і використовувати їхні бази даних, аби шукати злочинні активи за кордоном», – підкреслив Юрчишин.

У конференції бере участь більше 30 міжнародних фахівців із різних країн світу та впливових міжнародних організацій — як-то Федеральне бюро розслідувань (США), представники Міжнародного Валютного Фонду тощо. За два дні події учасники покликані здобути та водночас поділитися досвідом у сфері пошуку, виявлення, арешту незаконних активів, їхніх власників, розслідування злочинів про незаконне збагачення.