Відпрацювання механізмів інтеграції даних про бенефіціарів та підготовка до презентації результатів під час Генеральної Асамблеї ООН – серед результатів візиту в Україну представників Глобального реєстру.

7-8 серпня відбувся візит в Україну представників Глобального реєстру бенефіціарних власників (OOR) координатора проекту Зосі Штиковські (Zosia Sztykowski) та виконавчого директора та співзасновника OpenCorporates Кріса Таггарта (Chris Taggart). Під час зустрічі обговорили, як інтегрувати інформацію про бенефіціарів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Окрім того, розглянули можливість запуску пілотного проекту з переведення OOR на технологію блокчейн та інтеграцію із міжнародними індексами, зокрема Індексом сприйняття корупції. Це дозволить розбудувати потужну систему інструментів із запобігання топ-корупції.

«Під час організації візиту ми ставили перед собою дві мети: відпрацювати механізм інтеграції даних до Глобального реєстру та запропонувати нові ідеї для транснаціонального партнерства. Завдяки співпраці, відповідальному партнерству із міжнародними партнерами Україна мусить здійснювати антикорупційні реформи не тільки в своїй країні, а бути рушієм змін і на глобальному рівні», – зазначила Олеся Архипська, експерт з врядування Transparency International Україна, член Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».       

Відкриття інформації про бенефіціарних власників є одним із зобов’язань національного плану дій та Паризької декларації з впровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд», а також підсумкових документів Антикорупційного саміту в Лондоні 2016 року. Доступні дані про кінцевих власників компаній є важливими для боротьби з корупцією та забезпечення корпоративної звітності. Після запуску Глобального реєстру в квітні 2017 року Україна стала першою державою, яка офіційно підтвердила готовність інтегрувати дані про бенефіціарів в електронному вигляді.

До запуску Глобального реєстру бенефіціарних власників долучився консорціум міжнародних організацій – Transparency International, OpenCorporates, World Wide Web Foundation, Global Witness, the B Team, ONE Campaign та Open Contracting Partnership. Його поява – результат політичної волі країн-учасниць глобального Антикорупційного саміту у м. Лондоні в травні 2016 року. Реєстр має стати авторитетним джерелом даних про власників компаній та організацій. Ці дані будуть пов’язані між собою в різних юрисдикціях, галузях, а також взаємодіятимуть із іншими базами даних.

Хронологія подій:

27 липня 2017 року – офіційне запрошення за дорученням The B Team Leaders Президенту України П. Порошенко взяти участь в Пленарній сесії “Toward a New Trust: Serving Public Interests through Transparency and Integrity” між главами держав, бізнесменами світового рівня та лідерами громадянського суспільства, яка відбудеться 19 вересня 2017 року у м. Нью-Йорк, США під час Генеральної Асамблеї ООН.

16 червня 2017 рокупідписано Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Міністерством юстиції України, Міністерством аграрної політики та продовольства України, Державним агентством з питань електронного урядування України, Transparency International Україна та Бітфурі Холдінг Б.В. з відпрацювання технології блокчейн на державних реєстрах та земельному кадастрі, розробку першого Індексу розвитку блокчейн у державному секторі та отримання першої ноди-аудитора для громадської організації.

14 червня 2017 року – міжнародна ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд» привітала Україну, яка перша зі всіх держав приєдналась до Глобального реєстру бенефіціарних власників.

22 травня 2017 рокупідписано Меморандум про взаєморозуміння та розвиток співпраці між Міністерством юстиції України, Державним агентством з питань електронного урядування, Transparency International Україна та консорціумом OpenOwnership щодо передачі відомостей про бенефіціарних власників до Глобального реєстру.

18 травня 2017 рокуКабінет Міністрів Україна підтримав ініціативу Transparency International Україна щодо передачі інформації про бенефіціарних власників до Глобального реєстру та ухвалив зміни до Постанови №593 від 8 вересня 2017 року.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна, м.т. 050-352-96-18, e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі  Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше  www.ti-ukraine.org