Головний офіс міжнародної антикорупційної організації Transparency International виступив з різкою заявою щодо України. Організація закликає український Парламент домагатися офіційного оприлюднення результатів судового процесу, в межах якого було прийнято рішення про конфіскацію 1,5 мільярда доларів США викрадених активів. Це необхідно для того, щоб оскарження прийнятого рішення та змінення прийнятої постанови у подальшому були неможливими.  

У той же час, Transparency International стурбована тим, що її представництво в Україні піддається постійному тиску, оскільки вимагає належного судочинства.

Конфіскація приблизно $1,5 млрд є безпрецедентним рішенням в межах корупційної справи в Україні.Однак, існують питання щодо легітимності процесу конфіскації.Це рішення може бути оскаржене тими особами, чиї активи були конфісковані, у разі якщо не було дотримано відповідних судових процедур та, відповідно до українського законодавства, виконання існуючої вимоги щодо офіційного оприлюднення вироку суду.

Для того, аби переконатися, що рішення залишиться у силі, Transparency International Україна написала відкритого листа законодавцям від 21 червня 2017 з проханням розслідувати можливі порушення з боку Генеральної прокуратури, в процесі конфіскації $1,5 млрд – це саме та сума, яку було вилучено за даними Генеральної прокуратури. Це лише частина грошей вкрадених з країни під час режиму колишнього президента Віктора Януковича.

“Це важлива справа, і вона повинна бути проведена належним чином та максимально прозоро. Ми вітаємо Генерального прокурора Луценка з вилученням цих активів, однак, неоприлюднене рішення суду викликає серйозну стурбованість з приводу професіоналізму та прозорості Генеральної прокуратури. Треба не дати можливість особам, які вкрали майно, оскаржити рішення на технічно-правових підставах. Влада повинна зосередити увагу саме на цьому, замість спроб зашкодити репутації Transparency International Україна, яка, поряд з іншими організаціями громадянського суспільства, намагається допомогти людям України повернути собі те, що їм належить”, – сказав Хосе Угас, голова Transparency International.

“Ми хочемо, щоб ця справа була відкрита для громадськості та питання, щодо викрадених активів, було остаточно закрите, але ми не хочемо стикатися з переслідуванням лише за наполегливі спроби вирішити це питання раз і на завжди”, – зазначив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

Громадянське суспільство є союзником урядів у боротьбі з корупцією. Значна частина прогресу, досягнутого Україною на антикорупційному фронті, була можлива завдяки величезним зусиллям громадянського суспільства. Національні представництва антикорупційної мережі Transparency International дотримуються високих стандартів етики та правил поведінки.

Це також справедливо і для Transparency International Україна, яка наполегливо співпрацювала з владою, з метою зміцнення антикорупційних ініціатив у країні, і буде продовжувати працювати у цьому напрямку й надалі.

Джерело: www.transparency.org