Укравтодор допустив до участі в тендері на здійснення моніторингу за станом доріг на 72 млн грн лише два підприємства, що йому підпорядковуються. Як виявилося, їхні пропозиції ще й не відповідають тендерній документації.

Насамперед, замовник та обидва учасники пов’язані у розумінні Закону, адже «Дорожній контроль якості» і «ДерждорНДІ» заснувало Державне агентство автомобільних доріг України. Воно ж призначає та звільняє з посади директорів цих підприємств. Отже, згідно зі статтею 17 Закону України “Про публічні закупівлі” Укравтодор мав би відхилити пропозиції обох учасників. Але не зробив цього.

Директор програми інноваційних проєктів TI Ukraine звернувся за роз’ясненнями до очільника Укравтодору Олександра Кубракова. 

“Провів нараду щодо цієї закупівлі. Тендерний комітет, який готував документацію, каже, що пов‘язаність компаній визначається між ними двома, а не через Укравтодор, як спільного засновника. Сперечаються і щодо того, чи маємо ми “вирішальний вплив” на їхню господарську діяльність. Робимо запит на роз‘яснення до відповідного міністерства.”

Окрім цього, Кубраков звертає увагу на те, що приватні компанії не подавали своїх пропозицій на тендер та не оскаржували його умов. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(305) "Замовник та обидва учасники пов’язані у розумінні Закону, адже «Дорожній контроль якості» і «ДерждорНДІ» заснувало Державне агентство автомобільних доріг України. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Замовник та обидва учасники пов’язані у розумінні Закону, адже «Дорожній контроль якості» і «ДерждорНДІ» заснувало Державне агентство автомобільних доріг України.

Однак, CoST Ukraine проаналізували цю закупівлю та виявили, що пов’язаність — не єдина проблема. Пропозиції обох учасників не відповідають вимогам тендерної документації. Один не має достатньо працівників з відповідним досвідом, а інший — аналогічних договорів на суму, яку вимагає замовник. 

Отже, Укравтодор мав відхилити пропозиції й оголосити новий тендер, якщо не через пов’язаність, то хоча б через невідповідність наявних пропозицій своїм вимогам.

Команда DOZORRO та Антикорупційний штаб направили звернення до Державної аудиторської служби про виявлені порушення.

Детальніше — на сторінці DOZORRO у фейсбуці.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(362) "Пропозиції обох учасників не відповідають вимогам тендерної документації. Один не має достатньо працівників з відповідним досвідом, а інший — аналогічних договорів на суму, яку вимагає замовник. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Пропозиції обох учасників не відповідають вимогам тендерної документації. Один не має достатньо працівників з відповідним досвідом, а інший — аналогічних договорів на суму, яку вимагає замовник.