Transparency International закликає Президента та народних депутатів України негайно розробити та прийняти новий закон, який відновить відповідальність осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, за неправдиве декларування та конфлікт інтересів.

Конституційний суд України (КСУ) вчора опублікував рішення, яке скасовує повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) щодо перевірки декларацій чиновників, скасовує кримінальну відповідальність за пов’язані з ними порушення та закриває доступ громадськості до реєстру декларацій.

«Рішення Конституційного суду руйнує антикорупційні реформи в Україні», — сказав Андрій Боровик, виконавчий директор Transparency International Ukraine. — «Попри тотальний опір олігархів та деяких політиків, антикорупційна система працювала. Її ефективність ілюструє та кількість проросійських депутатів-авторів подання до КСУ, в яких ставлять під сумнів конституційність антикорупційних органів. Останнє рішення Суду — очевидна спроба повністю знищити систему протидії корупції в Україні».

Transparency International вважає, що рішення КСУ зводить нанівець користь від електронного декларування, підриває систему запобігання корупції та відкидає антикорупційну реформу в Україні на десятки років у минуле.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(159) "Попри тотальний опір олігархів та деяких політиків, антикорупційна система працювала" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Попри тотальний опір олігархів та деяких політиків, антикорупційна система працювала

Станом на 27 жовтня Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) працювало над 110 кримінальними провадженнями у понад 180 справах про завідомо неправдиве декларування. 34 з них були скеровані до Вищого антикорупційного суду (ВАКС). За рішенням Конституційного суду всі ці справи будуть закриті, а винні особи не будуть покарані.

Делія Феррейра Рубіо, голова правління Transparency International, сказала: «Реєстр декларацій має бути доступним громадськості. Доступ до інформації є ключовим аспектом демократії та критично важливим елементом боротьби з корупцією. Українці мають право знати, як витрачаються державні кошти, та мати доступ до інструментів для притягнення чиновників до відповідальності».

Transparency International вважає, що рішення Конституційного суду буде загрожувати режиму візової лібералізації з ЄС та подальшій фінансовій допомозі Міжнародного валютного фонду та ЄС для України.

Андрій Боровик сказав: «У розпал глобальної пандемії, яка загрожує життю українців та позбавляє їх засобів до існування, руйнування заходів контролю державних коштів та водночас міжнародної допомоги та співпраці — кричуще недобросовісне рішення, щодо якого слід негайно вжити законодавчі дії».

Нагадаємо, Конституційний суд України погодив забаганку деяких народних депутатів і скасував більшу частину антикорупційної реформи.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(292) "Реєстр декларацій має бути доступним громадськості. Доступ до інформації є ключовим аспектом демократії та критично важливим елементом боротьби з корупцією. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Реєстр декларацій має бути доступним громадськості. Доступ до інформації є ключовим аспектом демократії та критично важливим елементом боротьби з корупцією.

Джерело: www.transparency.org