Вже майже за тиждень, 23 січня, ми дізнаємося, що в Україні зі сприйняттям корупції у 2019 році. Чи наблизилися ми до світового лідера Данії, де більшість жодного разу в житті не зустрічалася з корупцією? Чи навпаки поступово падаємо на дно рейтингу #CPI? Пригадаємо, як Україна змінювала позицію в Індексі останні роки.

Розкажіть, Україна хоч трохи піднялася вгору?

Так. З 2013 року Україна додала +7 балів! У торішньому #CPI2018 Україна мала показник 32 бали та піднялася зі 130 на 120 місце. Нагадаємо, що 100 балів означають, що корупція в країні має мінімальні прояви. 0 балів — корупція фактично замінює державу.

7 балів… Чому такий повільний прогрес?

Бо результати системних реформ майже неможливо побачити за кілька років. А до відчутних змін у ставленні суспільства до корупції можуть минути навіть десятиліття. Якщо ви подивитеся на загальну таблицю всіх країн світу http://cpi.ti-ukraine.org/, то побачите, що вкрай мало країн зробили шалені стрибки вгору. Наприклад, Гамбія, Сейшельські та Соломонові острови додали більше ніж 5 балів за один рік! Але здебільшого країни отримують +- кілька балів чи взагалі лишаються на тій же позиції.

Переконливо. Але завдяки чому ми зрушили з місця в CPI?

Якщо стисло, то аналіз досліджень свідчить про більш «чисті» стосунки між бізнесом та державними структурами. Антикорупційні органи розгорнули свою роботу після Революції Гідності. Запрацювали електронні системи ProZorro та ProZorro.Продажі, які ТІ Україна адмініструвала та передала державі. У виконавчій владі та поліції менше використовують службові повноваження задля своїх інтересів.

Непогано. А де наші країни-сусіди у порівнянні з нами?

На жаль, показник України досі гірший ніж у країн сусідів: Польща — 60, Румунія — 47, Угорщина — 46, Білорусь — 44, Молдова — 33. Але вперше в історії CPI у 2018 році Україна обійшла Російську Федерацію (28 балів, 138 місце). Приховувати від вас не будемо: до країн ЄС та Західної Європи нам далеченько. З такими темпами може знадобитися чверть століття… Адже середній показник регіону — 66 балів зі 100.

А що стримує ріст України в Індексі сприйняття корупції?

У 2018 році відновлення довіри до системи правосуддя було ключовим викликом, за оцінкою бізнесу. Також ріст минулого року стримали й масові випадки тиску та нападів на активістів і журналістів, що працюють у сфері протидії корупції. І з року в рік ігнорування рекомендацій Transparency International Ukraine. Наприклад, про необхідність перезапуску НАЗК ми почали говорити вже за рік після старту роботи (читай саботажу та блокування роботи антикорупційного органу).

Який показник матиме Україна цього року у світовому Індексі сприйняття корупції Transparency International — дізнаємося майже за тиждень.