63% українців вважають, що антикорупційна реформа має бути реалізована в першу чергу.

Згідно з загальнонаціональним опитуванням, проведеним Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, громадяни України вважають першочерговими 5 реформ.

Абсолютна більшість респондентів — 63% — переконана в нагальності боротьби з корупцією. Далі йдуть реформа охорони здоров’я — 57%, пенсійна реформа — 52%, реформа органів правопорядку, судів та прокуратури — 37% і люстрація чиновників — 32%.

Цікаво, що жителі різних регіонів мають різні пріоритети. Так, у Західному та Південному регіонах більше двох третин населення вважають найважливішою саме антикорупційну реформу, тоді як на Сході таку думку розділяє менше половини населення.

Загалом, у Західному регіоні значно більшої ваги надають антикорупційній реформі (76,5%) та реформуванню армії (32%) і порівняно менше – соціальним реформам. А у Східних областях беззаперечну першість мають реформи охорони здоров’я (62%) та пенсійна реформа (58%), а також не забувають про високу потребу у відновленні контрольованої частини Донбасу — 31% на Півдні і 29% на Сході.

Що саме українці розуміють під реформами?

Очевидно, кожен бачить сутність цього поняття по-своєму. Проте результати дослідження безумовно показують нагальну потребу українців у змінах.

“Це п’ять основних реформ, які очевидно повинні в першу чергу обговорюватися на дебатах перед виборами”, — прокоментувалаp результати опитування керівниця Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

*Загальнонаціональне опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною cлужбою Центру Разумкова в рамках проекту МАТРА Посольства королівства Нідерландів з 13 по 20 червня.

Аналіз провела керівниця відділу моніторингу та оцінки ТІ Україна Анастасія Мазурок.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(352) "Цікаво, що у Західному та Південному регіонах більше двох третин населення вважають найважливішою саме антикорупційну реформу, тоді як на Сході таку думку розділяє менше половини населення. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Цікаво, що у Західному та Південному регіонах більше двох третин населення вважають найважливішою саме антикорупційну реформу, тоді як на Сході таку думку розділяє менше половини населення.