Прес-служба ПАТ «Українська залізниця» на своїй сторінці в ФБ опублікувала провокативне повідомлення про рейтингове опитування в мережі щодо кращого кандидата на посаду директора «комплаєнс-офісу».

«Хто, як не активісти мають змінити підходи до боротьби з корупцією в Укрзалізниці. Беріть участь в опитуванні: “Хто найкращий кандидат у керівники комплаєнс-офісу Укрзалізниці?” – йдеться в повідомленні. Для голосування учасникам були запропоновані ряд кандидатур: блогерів та модераторів фейсбук-спільнот транспортного напрямку.

Як виявилось кандидати «голосування» не подавали своїх пропозицій на відповідне призначення, а саме оголошення виявилось невдалим жартом.

Такий жарт можна розцінити неоднозначно – як кепкування з самого майбутнього відомства так і недоречним жартом в бік «активістів».

Один із «кандидатів» опитування Олексій Довгалюк розмістив наступну відповідь на оголошення ПАТ УЗ:

«…Включення мого прізвища до публікації зі мною не погоджувалось. Крім того були допущені на мій погляд висловлювання у бік людей, що фігурують в опитуванні, які можуть нанести шкоду гідністі, честі та діловій репутації.Тому у мене склалось враження, що то є провокація та бажання дискредитувати спеціалістів…»

На даний момент прес-служба Укрзалізниці не відреагувала на інцидент. Проте випадок може містити негативні наслідки як в питанні довіри до прозорості формування «комплаєнс-офісу» компанії так і до серйозності намірів керівництва Укрзалізниці в питанні ефективної протидії корупції.

Нагадаємо, що після призначення тимчасово виконуючим обов’язки Голови правління Укрзалізниці Євген Кравцов зазначив, що бачить необхідність в створенні незалежного органу для протидії корупційним зловживанням –compliance office.

Якщо говорити про корупцію в УЗ, то, я вважаю, сама компанія зсередини повинна змінити свій підхід до боротьби з цим явищем. Зараз в УЗ є тільки служба безпеки, яка займається виявленням негідників. Але ефективної системи, яка виключала б можливість зловживань, в УЗ, на жаль, не створено. А в корпоративному світі існують загальноприйняті механізми, наприклад, так званий, compliance office, який відповідає за правильність побудови і роботу різноманітних процедур і систем в компанії, що і дозволяє уникнути проявів кор пціі “, – сказав Кравцов.

Після цього на сайті Укрзалізниці з’явилось повідомлення про вакантну посаду директора «комплаєнс-офісу».

Багато питань викликає те, що офіційно Укрзалізниця не оприлюднила положення про орган, до якого обирає директора (його повноваження, обов’язки, структуру, штат та іншу інформацію). Також відсутня будь-яка інформація щодо процесу відбору кандидатів та комісії, яка буде оцінювати подані пропозиції.

За таких непрозорих умов процес створення compliance office може перетворитись на формальність та негативно вплинути на репутацію компанії.

Нагадаємо, що Укрзалізниця є «лідером» за сумою корупційних зловживань, які розслідує НАБУ в сфері транспорту. Національне антикорупційне бюро навіть створило окремий підрозділ для розслідування злочинів посадовцями УЗ.

Протягом останніх трьох місяців 4 співробітника керівної ланки департаментів компанії були затримані на вимаганні хабарів та організації розтрати державних коштів. Загальні збитки від корупційних зловживань в державній компанії за різними оцінками можуть сягати від 3 до 15 мільярдів гривень на рік.

Редакція «Zалізниці без корупції» звертається до керівництва ПАТ «Українська залізниця» з проханням забезпечити незалежний та прозорий конкурс на обрання співробітників compliance office із залученням незалежних організацій та публічного висвітлення затвердження положення про майбутній орган з метою його незалежної та ефективної роботи.

Transparency International Україна підтримує позицію колег з громадського сектору.