14 лютого відбулося останнє засідання Кабміну, на якому уряд мав затвердити комісію з обрання Директора Антикорупційного бюро. Ідеться про призначення 6 осіб: трьох від Кабміну, трьох — від міжнародних партнерів.

Кабмін провів непублічне засідання та замість шести членів комісії затвердив п’ять, що суперечить вимогам законодавства. Мінус Драго Кос, що входив до трійки міжнародних експертів. ТІ Україна перевірила цю інформацію у двох джерелах.  Утім офіційні причини КМУ поки не оприлюднив.

Члени конкурсної комісії повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, а також досвід роботи у сфері правоохоронної або антикорупційної діяльності не менше п’яти років. На думку ТІ Україна, Драго Кос відповідає кожному з цих критеріїв.

Драго Кос як один з членів комісії з відбору керівника САП проявляє стійку і принципову позицію, що, імовірно, могло вплинути на рішення Кабміну.

За таких  обставин конкурсна комісія не може почати свою роботу та вважається неповноважною. Тобто встановлені законодавством строки не виконуються. Будь-які повторні подання кандидатів тільки дадуть зайвий привід оскаржувати процес і результат конкурсу в суді.

Члени Кабміну діють поза законом, що загрожує відбору професійного і доброчесного другого директора НАБУ. 

Ми закликаємо Кабмін розглянути питання знову і затвердити комісію в повному складі, разом із кандидатурою міжнародного експерта з питань протидії корупції Драго Коса! Тільки прозорий, відкритий і законний процес призначення членів комісії дасть можливість обрати гідного, незалежного та політично незаангажованого керівника НАБУ.