21.11.2016

У зв’язку з певними неточностями у трактуванні результатів нещодавно оприлюдненого дослідженнямережі Transparency International уточнюємо інформацію щодо хабарництва при отримані державних послуг.

Отже, при отриманні послуг протягом року від органів влади  38% наших співгромадян давали хабар.

З усіх опитаних 10% контактували з установами початкової та середньої освіти, з них 38% платили хабар за послугу. Аналогічно, 51% опитаних контактували протягом року з медичними закладами і 33% з цих людей платили хабар. До послуг професійної освіти зверталися 6% респондентів, з них 31% отримали послугу за допомоги хабара. Оформленням офіційних документів в органах влади займалося 10%, з них 21% оформили документи, давши хабар. За виплатами по безробіттю зверталися 9% опитаних, з них лише 9% платили за це хабар. По соціальні пільги зверталися 19%, з них справа закінчилася хабарництвом у 6%.

З дорожньою поліцією контактували 9% опитаних, 33% із цих 9% сплачували хабар.

Тобто, результати БСК не можна трактувати так, що, наприклад, 33% українців давали хабар державній поліції (а це 14 млн чоловік*), адже мова йде про 33% від 9% (що дорівнює приблизно 1 млн 300 тис чоловік). Таким чином, хабар державній поліції за останній рік давало менше 3% всього населення України. Аналогічно щодо усіх інших державних установ.

*За оцінкою Державної служби статистики України, станом на 1 жовтня 2016 року чисельність наявного населення України становила 42 635 097 осіб (без врахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя).