20 лютого команда проекту «Зроби місто прозорим, бери участь у врядуванні» провела в Мелітополі тренінг «Як звичайній людині впливати на владу».

Разом з активістами, журналістами та небайдужими містянами ми поговорили про бюджетний процес на місцевому рівні та практичні інструменти участі в бюджетному процесі; поговорили про механізми реформи управління комунальними підприємствами  в м.Мелітополь.

Розбиратися в цій складній темі допомагала Ольга Омельчук  – магістр державного управління, адвокат, експерт з місцевого розвитку, міський голова м.Нетішин (2010-1012 р.р.).

Пані Ольга, опираючись на свій досвід у якості активістки з одного боку та міського голови з іншого, разом з учасниками семінару в ході практичного завдання спробували створити план кампанії лобіювання владного рішення. Активісти визначили, що місту необхідно побудувати комунальний спортивно-оздоровчий комплекс, адже відсутність місця для активного відпочинку спричиняє підвищення рівня захворюваності дітей та дорослих.

Другою ідеєю активістів було створення коворкінг-центру/бізнес інкубатора для молоді, що дозволить надати для них практичні навички у різних сферах, також організувати своє дозвілля, забезпечить збереження людських ресурсів на місцях. Активісти запропонували долучити до діяльності коворкінг центру людей пенсійного віку на волонтерських засадах, що дозволить двом поколінням обмінятися практичними навичками.

Було запропоновано детальний план адвокації обох проектів та план переходу з комунального на прибуткове підприємства: “я дуже сподіваюсь, що обидві команди зроблять із цих ідей реальні проекти, адже це саме те, чого не вистачає нашому місту і ми в змозі реалізувати ці ідеї“, – зазначив активіст.

«Треба робити так, щоб кожному жителю міста було небайдуже життя міста. Щоб кожен мелітополець був зацікавлений у вирішенні проблем, які Ви – активісти – вважаєте важливими. І ключ до цього – креативні кампанії, широке інформування та залучення громадськості», – зазначила тренер семінару Ольга Омельчук.

Чому ми приїхали в Мелітополь? У рейтингу прозорості 100 міст України Мелітополь посідає лише 55 місце. Місто отримало тільки 29,2 бали зі 100. Найвищі бали місто набрало у сфері Інформації про гранти та виділення фінансів – 4 бали та  у сфері Освіти, отримавши 4,5 бали. Утім, у двох сферах місто отримало 0 балів. Зокрема, найнепрозорішими є житлова політика та сфера соціальних послуг.

Проект «Зроби місто прозорим, бери участь у врядуванні» виконується ТІ Україна у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу.