Нагадаємо хронологію подій у справі: її закрили, у цей час Віктор Чумак подав апеляційну скаргу на закриття. Потім суддя Оксана Олійник поновила справу за іншим клопотанням, скасувавши постанову прокурора САП, а сьогодні апеляційна палата відмовила Віктору Чумаку в апеляції за старою скаргою, тобто, справа досі відкрита. Проте слідство у ній зупинене.

28 серпня Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу Роттердам+ на підставі експертизи про відсутність збитків.

В кінці вересня суддя ВАКС Широка відмовилася поновлювати справу Роттердам + за скаргою Чумака, за заявою якого свого часу відкрили кримінальну справу. Тоді Чумак оскаржив це рішення в Апеляційній палаті ВАКС.

Згодом інша суддя — Оксана Олійник скасувала постанову прокурора САП Віталія Пономаренка про закриття справи, тобто відновила його.

А тепер екснардеп і колишній заступник генпрокурора Віктор Чумак відмовився від апеляційної скарги на рішення судді ВАКС Катерини Широкій про відмову у відновленні справи Роттердам +, адже справу вже відновила інша суддя ВАКС Оксана Олійник.

 

Довідково

28 серпня прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрив цю справу, орієнтуючись на результати комплексної комісійної експертизи з визначення збитків, проведеної Службою безпеки України.

 

“Роттердам+” — це методика формування ціни на вугілля для ТЕС, яка була запроваджена у травні 2016 року в умовах втрати контролю над частиною Донецького вугільного басейну.

НАБУ-САП вважали, що саме через таку формулу споживачам у 2016-2017 роках було завдано 18,87 млрд грн збитків, з яких 14,3 млрд грн отримали приватні компанії-ініціатори введення “Роттердам +”.

 

Нещодавно з’явилися матеріали нової експертизи, яка підтверджувала 39,9 млрд грн збитків.