4 серпня суддя Антикорсуду суду Володимир Воронько призначив запобіжний захід Миколі Чаусу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Екссуддя перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом до 18 серпня, якщо суд не продовжить дію запобіжного заходу. 

3 серпня Чаусу вручили клопотання про застосування запобіжного заходу, рішення щодо якого сьогодні озвучив ВАКС.

Нагадаємо, що Чауса підозрюють в отриманні хабаря в розмірі 150 тисяч доларів у серпні 2016 року. Отримані гроші екссуддя закопав у скляних банках на подвір’ї свого двора.

На початку квітня 2021 року Чауса нібито викрали в Кишиневі після того, як він не зміг там отримати політичний притулок. З того часу ніхто не знав, де він перебуває.

25 липня Чаус знайшовся у селі Мазурівка Вінницької області. Після чого знову загубився   його забрали співробітники СБУ та про місцезнаходження екссудді стало знову невідомо.

НАБУ вимагали віддати Чауса детективам, оскільки він фігурує у справі про отримання хабаря а це підслідність Бюро, а не СБУ. Проте, СБУ Чауса не віддавали.

І нарешті 3 серпня екссуддя знов знайшовся його затримали у лікарні «Феофанія» детективи НАБУ та відправили у СІЗО, де він чекав на судове засідання.

Адвокат екссудді наполягає на зміні підслідності справи, про що він офіційно заявив.