Сьогодні визначна подія для Антикорсуду — нарешті Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження про передачу приміщення до сфери управління Вищого антикорупційного суду.

Це означає, що ВАКС отримає у власне управління одну з трьох будівель, яку йому доводилося орендувати. Тож тепер Антикорсуд має власне приміщення на проспекті Перемоги, 41.

Адже ситуація, яка існувала до сьогодні дійсно серйозна перешкода для належного функціонування суду. Будівлі не відповідають національним та міжнародним стандартам належного розміщення такої інституції, їхня площа не дозволяє облаштувати необхідну кількість залів судових засідань. Ба більше — ці приміщення потребують переобладнання для безпеки всіх учасників процесу. 

І, до цього ж, суд не може зробити там капітальний ремонт, оскільки вони перебувають у тимчасовому користуванні.

Ми неодноразово наголошували на необхідності забезпечення ВАКС власним приміщенням. Зокрема вирішення цього питання було однією з наших рекомендацій для покращення роботи Антикорсуду в дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури.

 

Як так сталося

Ще у 2018 році Кабмін виділив дві будівлі для Антикорсуду, але, на той момент вони вимагали тривалого капітального ремонту і працювати в тих умовах було неможливо. 

На початку 2019-го стало відомо, що ці приміщення не встигнуть підготувати раніше середини 2020-го, тому ВАКСу тимчасово передали будівлі Печерського райсуду на вул. Хрещатик, 42-а і в провулку Хрестовому, 4, а також нежитлову будівлю на проспекті Перемоги, 41.

Що маємо сьогодні

Нині ВАКС розташований в трьох приміщеннях, які знаходяться у користуванні за тимчасовим договором. Територіальна віддаленість цих будівель серйозно перешкоджає оперативній роботі суду.

До речі, Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду наразі знаходиться в чужому приміщенні. Тож це — ще одне питання, яке потребує вирішення.