27 квітня Вищий антикорупційний суд розглянув клопотання адвоката одеського бізнесмена Вадима Альперіна про зміну запобіжного заходу, і за результатами слідчий суддя Мойсак відмовив у задоволенні такого клопотання.

Давайте згадаємо, хто такий Альперін і з чого все почалося.

“Хрещений батько контрабанди”

У 2008 році про Альперіна вперше почула вся країна — він був власником судна “Фаїна”, яке захопили пірати біля берегів Сомалі.

А у листопаді 2017 року президент Інституту права і суспільства Юрій Кармазін заявив, що Альперін причетний до ряду компаній, які нібито за заниженими митними платежами ввозили товари в Україну. Перевіркою інформації тоді зайнялися детективи НАБУ, які в листопаді того ж року затримали Альперіна. Нібито бізнесмен намагався дати хабар детективу — запропонував $800 000, щоб закрити справу.

В чому справа?

За версією слідства, Альперін нібито керував злочинною організацією, яка займалася махінаціями під час розмитнення імпортних товарів за заниженими цінами. Альперін начебто створив дві групи: одна в Одесі приймала товар, друга у Києві оформлювала його за фальшивими рахунками з іноземними фірмами. НАБУ говорить, що збитки від махінацій — 77 млн грн.

Що маємо?

16 квітня 2020 року у зв’язку з порушеннями процесуальних обов’язків, запобіжку було змінено, а саме — збільшено розмір застави до 76 млн гривень.

Нагадаємо, 6 квітня Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки про санкції щодо десяти найбільших контрабандистів України, серед яких і Альперін.