Також Вищий антикорупційний суд позбавив його права протягом 3 років  обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування. Таку відповідальність підозрюваний понесе за ч.2 статті 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом). 

На етапі досудового розслідування встановили, що ексоперуповноважений Вишгородського міжрайонного відділу Головного управління СБУ в Києві та Київській області Ростислав Харченко запропонував співзасновнику підприємства “Сан Шайн Груп” “посприяти” вирішенню його проблеми за $50 тис. 

Що і як він збирався вирішувати, за версією слідства? Харченко хотів повпливати на слідчого у кримінальному провадженні, щоб повернути обладнання для обробки бурштину та 55 кг бурштинової сировини, які було вилучено під час обшуку.

Також слідство встановило, що Харченко раніше вже вимагав хабарі “за невтручання у господарську діяльність”.

Цікаво, що ВАКС виправдав Харченка за частиною 3 статті 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), адже колегія суддів у складі Олени Танасевич, Тетяни Гавриленко та Катерини Сікори визнала обвинувачення недоведеним. САП уже заявила, що планує оскаржити такий вирок в Апеляційній палаті.