30 липня Вищий антикорупційний суд України визнав винним керівника Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України Ореста Фурдичка за одержання та вимагання 500 тисяч доларів хабаря.

Керівнику Інституту винесли вирок у вигляді 8-ми років позбавлення волі з конфіскацією майна. До того ж, Фурдичку заборонили обіймати певні посади протягом 3-х років. Також екскерівник Інституту виплатить 8500 гривень судових витрат.

Нагадаємо, що Орест Фурдичко вимагав і отримав хабар від засновника компанії «Сател Україна» Віталія Верещинського. Гроші були надані за дозвіл і продовження  будівництва житлового комплексу на землі Інституту. До речі, справа триває з 2017-го року.

За версією слідства, на початку грудня 2017-го року Фурдичко нібито сказав Верещинському, що вже знайшов інших забудовників, і в разі відмови заплатити гроші, договір буде розірвано на вимогу Інституту. За винагороду Фурдичко нібито пообіцяв не розривати договір спільної діяльності із будівництва житлового комплексу на земельній ділянці Інституту та не перешкоджати виконанню умов договору.

Ореста Фурдичка затримали 30 грудня 2017 року під час передачі першої частини неправомірної вигоди в сумі 300 тисяч доларів. Заяву про вимагання хабаря написав засновник «Сател Україна», і саме він передавав Фурдичку гроші в машині, після чого відбулося затримання.