25 січня Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №5490 про відповідальність за неповагу до суду. ЗА — 281 голос. 

Чому він важливий? 

Юристи ТІ Україна неодноразово ставали свідками того, як деякі захисники та фігуранти зривали важливі судові засідання Вищого антикорупційного суду. Нерідко через це розгляди справ неодноразово переносилися або цілі справи місяціями були заблоковані.

До сьогодні ВАКС не мав права притягувати до адміністративної відповідальності за зневажливу поведінку учасників судового процесу. Для ВАКС така проблема стояла гостро, адже для Антикорсуду це питання забезпечення ефективної роботи, а саме підтримання процесуальної дисципліни і належної поведінки усіх сторін судового процесу. 

Представники громадськості неодноразово приходили до висновку, що ефективність роботи ВАКС залежить не тільки від якості, підготовки та доброчесності суддів, а й від дієвої та процесуально належної поведінки сторін захисту та обвинувачення. На жаль, непоодинокі випадки некоректної поведінки деяких представників сторони захисту у ВАКС суттєво впливають на загальну ефективність судочинства у цьому суді. ТІ Україна зазначали про це у своєму дослідженні роботи ВАКС.

Тож, надання ВАКС права притягувати до адміністративної відповідальності за неповагу до суду насамперед необхідне саме для  підвищення ефективності та спроможності антикорупційного судочинства.

З ухваленням законопроєкту №5490  ВАКС стане більш ефективним, зможе зосередитися на винесенні вироків і прийнятті важливих судових рішень, а не втрачати час на врегулювання питань, які не відносяться безпосередньо до судочинства.

Ознайомитись з нашим юридичним аналізом проєкту закону можна за посиланням: https://bit.ly/zakonoproekt_5490.

Під час моніторингу Антикорсуду ми неодноразово фіксували некоректну поведінку представників сторони захисту, що, у свою чергу, суттєво впливає на загальну ефективність судочинства та кількість вироків. Тож якісна робота ВАКС залежить не тільки від доброчесних суддів, а й від належної поведінки сторін захисту та обвинувачення.