Великий прорив, щоб покінчити з роллю Великої Британії як безпечного притулку для брудних грошей Transparency International вітає рішення уряду підтримати прозорість на заморських територіях

1 травня 2018, Лондон – Transparency International вітає прийняття урядом міжпартійної поправки до Закону про санкції та протидію відмиванню грошей на Британських заморських територіях, щоб запровадити публічні реєстри, які розкриють осіб, що стоять за компаніями, зареєстрованими в цих юрисдикціях.

Поправка означає, що Велика Британія зобов’язана не пізніше 31 грудня 2020 року підготувати проект указу в раді, який вимагатиме уряд будь-яких Британських заморських територій виконувати цю вимогу.

Секретність на цих територіях дозволяла корупціонерам з усього світу ховати сотні мільярдів фунтів, крадених у населення, та відмивати їх через глобальні фінансові центри, такі як Велика Британія. Минулого тижня програма BBC Panorama у співпраці з Transparency International опублікувала інформацію про українське злочинне угрупування, яке купило 8 розкішних об’єктів нерухомості у Лондоні, використовуючи компанії на Британських Віргінських Островах (БВО). Tranparency International виявила нерухомість у Великій Британії на суму принаймі 4,4 мільярди фунтів, куплену за підозрілі кошти – у половині випадків при цьому використовувались компанії, розташовані на БВО.

Дункан Геймз, директор політики Transparency International UK, сказав:

“Це довгоочікувана новина, що Велика Британія нарешті зможе відкрити фінансові центри на Британських заморських територіях. Ці юрисдикції тривалий час залишалися ахіллесовою п’ятою нашого захисту від брудних грошей. Згода щодо цього – надзвичайно важливий момент у боротьбі з корупцією не лише у Британії, а й в усьому світі.

Сьогодні корупціонери по всьому світу будуть надзвичайно занепокоєні тим, що вони скоро втратять секретність, яку їм забезпечували Британські заморські території, які досі надавали їм можливість без труднощів відмивати нелегально отримані кошти.

Ми сподіваємось, що ці території скористаються можливістю, яка у них буде протягом наступних 18 місяців, щоб запровадити ці реєстри та зачинити двері перед брудними грішми”.

Transparency International цінує зусилля, які доклали і громадські активісти, і Парламент, щоб втілити цю ідею в життя.

Джерело: Transparency International UK