Велика Британія отримає 142 млн доларів — одну з найбільших виплат у справі щодо корупції. І це ще не все: ці кошти є лише частиною глобальної виплати на суму 177 млн доларів для урядів США, Великої Британії і Бразилії.

Які ж корупційні схеми стали причиною виплати такої кругленької суми?

В епіцентрі міжнародного скандалу опинилася британська компанія Amec Foster Wheeler Energy Ltd. Вона взяла на себе відповідальність за 10 корупційних злочинів, пов’язаних із використанням корумпованих агентів в нафтогазовому секторі.

Злочини охоплювали період з 1996 по 2014 і відбувалися по всьому світу: в Нігерії, Саудівської Аравії, Малайзії, Індії та Бразилії. Загалом, компанія упродовж 18 років давала хабарі чиновникам більше ніж у 5 країнах, щоб забезпечити для себе вигідні угоди.

Перші підозри у корупційних схемах компанія отримала у далекому 2007 році щодо нафтових угод у Саудівській Аравії.

У 2008 році ішлося вже про потенційні порушення в чотирьох інших країнах, зокрема в Малайзії та Нігерії.

1 липня 2021 ця історія закінчилась тим, що Королівський суд схвалив трирічну угоду, за умовами якої судове переслідування компанії припиняється, якщо та виплатить фінансовий штраф.

Ця угода завершує майже чотирирічне розслідування. Однак, слідство у справі окремих підозрюваних триває.

Варто зазначити, що судове переслідування може відновитися, якщо компанію або її представників знову запідозрять у незаконній діяльності.

Також, сума штрафу піде не тільки в скарбниці держав, але й на виплати компенсацій жертвам в Нігерії.

Час покаже, чи компанія перейде на шлях здорової конкуренції, без застосування хабарів та корупційних схем. Сподіваємось, вони засвоїли для себе урок.