30 березня Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт №4543 щодо відновлення проведення аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації. За це проголосувало 257 депутатів.

Документ передбачає, що Фонд держмайна знову матиме можливість продавати державне майно, вартість якого перевищує 250 млн грн. ФДМУ залучатиме спеціальних радників, що готуватимуть об’єкти до великої приватизації та шукатимуть потенційних інвесторів для проведення аукціону.

Прозора і чесна приватизація — це ефективно і потрібно державі. Загроза покарання не врятує держкомпанії від правопорушень у розпорядженні коштами чи майном. А реформа корпоративного управління не виключить на 100% можливого політичного впливу. У більшості випадків тільки продаж держкомпаній та їхнього майна може допомогти зменшити корупцію та її ризики у державному секторі економіки,” — переконана експерт ТІ Україна Христина Зелінська.

Нагадаємо, навесні 2020 року Україна через епідемію COVID-19 відмовилась від проведення великої приватизації до стабілізації ситуації на світових ринках. У вересні парламент підтримав мораторій на проведення великої приватизації до кінця карантину. 

4 лютого 2021 року народні депутати підтримали законопроєкт у першому читанні.