Верховна Рада ухвалила законопроєкт 5309, яким вивела будівництво Великої кільцевої дороги навколо Києва з-під дії Закону “Про публічні закупівлі”. Це означає, що щонайменше 85 млрд грн віддадуть обраному підряднику без прозорих конкурентних торгів на Prozorro.

Насамперед йдеться про маршрут-напівкільце навколо столиці (Київська обхідна дорога). Наразі проєкт оцінюють у 85 млрд грн. Його планують спорудити до 2025 року, загальна протяжність дороги становитиме майже 150 км. Для порівняння, вартість проєкту складає понад 10% від суми закупівель, які успішно провели в Prozorro бюджетні замовники в 2020 році.

Відповідно, якщо надалі Велику кільцеву дорогу будуть добудовувати, сума коштів, витрачених поза межами Prozorro, зросте в рази.

Виведення цих закупівель з-під дії профільного законодавства України має неабиякі корупційні ризики та може стати прецедентом для аналогічних дій у інших галузях.

Тож через цю та інші негативні зміни, які впроваджує законопроєкт 5309, Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає Президента не підписувати його та повернути на повторний розгляд Верховній Раді України.