19 жовтня парламент проголосував за законопроєкт, який передбачає створення фонду ліквідації наслідків російської агресії. Це спеціальний фонд у складі державного бюджету на 2022 рік, який буде наповнюватись винятково за кошти, вилучені або отримані від продажу активів рф і її резидентів.

Ідеться про закриття значної частини потреб країни з відновлення — будівництво громадських будівель та укриттів, реконструкцію та ремонт об’єктів критичної інфраструктури, житла для ВПО та осіб, які втратили його внаслідок воєнних дій, і навіть закупівлю автобусів та спецтранспорту для закладів охорони здоров’я та комунальних підприємств.

По суті, депутати намагалися вирішити одразу дві актуальні проблеми — забезпечення часткового фінансування заходів з ліквідації наслідків збройної агресії та врегулювання питання розпорядження частиною вилучених російських активів. 

Та попри важливу мету, законопроєкт має низку сумнівних положень та недоліків, що вплинуть на ефективність фонду. 

  • З фонду фінансуватимуть значну кількість видатків — від будівництва та реконструкції об’єктів критичної інфраструктури до компенсацій за шкоду життю та здоров’ю, завдану у зв’язку з військовою агресією. Утім джерела наповнення фонду обмежені — це кошти, отримані від примусового вилучення активів рф та її резидентів. Але їх навряд чи буде достатньо, щоб покрити заявлену урядом цьогорічну потребу в розмірі 3,4 млрд доларів.
  • Серед джерел фінансування фонду немає конфіскованих російських активів. Цей механізм застосовується на рівні з примусовим вилученням — на початку вересня ВАКС конфіскував активи російського олігарха Володимира Євтушенкова, а Мін’юст вже готується до нових судових процесів щодо підсанкційних росіян, які мають активи в Україні. Та без визначеного на рівні закону порядку розпорядження конфіскованими активами спрямувати їх на потреби відновлення неможливо.
  • Законопроєкт не передбачає чіткого та прозорого механізму використання коштів фонду та пріоритезації напрямів фінансування. Це значний ризик, що може призвести до неефективної витрати бюджетних коштів. 
  • Повноваження щодо розпорядження коштами фонду покладатимуться на уряд, однак рішення щодо виділення коштів погоджуватиме Комітет Верховної Ради з питань бюджету. В такому випадку зростає роль політичної складової в процесі, наслідками чого можуть бути зловживання щодо фінансування окремих видатків або блокування коштів.

Вилучені російські активи повинні бути спрямовані на невідкладні заходи з ліквідації наслідків збройної агресії. Насамперед це стосується відновлення критичної інфраструктури та житла на деокупованих територіях. Саме тому ТІ Україна рекомендує парламентарям і уряду взятися за зміни невідкладно, аби фонд став дійсно ефективним інструментом.

Transparency International Ukraine рекомендує:

  • при підготовці законопроєкту щодо запуску Фонду відновлення України розділити та узгодити напрями фінансування обох фондів для забезпечення найбільш ефективного використання коштів та уникнення їх подвійного фінансування;
  • передбачити прозорий механізм використання коштів фонду, який визначатиме обсяг та порядок розподілу фінансування між напрямами, їх пріоритетність; 
  • врегулювати на рівні закону порядок розпорядження російськими активами, конфіскованими відповідно до Закону про підвищення ефективності санкцій та спрямувати їх на потреби з відновлення країни.

Детальніше читайте у нашому юридичному аналізі. 

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook