Для боротьби з коронавірусом парламент створить окремий Фонд. Відповідні статті передбачені у видатковій частині нового бюджету України на 2020 рік.

На відміну від попереднього проєкту бюджету, який так і не набрав необхідних голосів для ухвалення, кількість запланованих видатків на цей Фонд скоротилася майже вдвічі —  з 124,2 до 64,7 млрд грн.

Зменшення суми не означає, що витрати на боротьбу з COVID-19 скоротять. Частину коштів перерозподілять на інші програми. Наприклад, додаткове фінансування для боротьби з вірусом отримають Пенсійний фонд та МОЗ.

Джерелами надходження ресурсів для Фонду стануть не тільки бюджетні кошти, а й кошти ЄС, урядів інших держав та грантових організацій. А власне рішення про виділення коштів Фонду прийматимуться Кабміном за погодженням з бюджетним комітетом ВРУ.

Такий підхід з одного боку дасть можливість Уряду оперативно реагувати на загрози пандемії та приймати швидкі рішення. Але з іншого боку ручне управління завжди має серйозні ризики, адже немає жодних гарантій того, чи буде дотримано принципи прозорості, підзвітності та ефективності. Окрім того, на сьогодні не передбачено жодного контролю за тим, на що саме витрачатимуться кошти Фонду.

ТІ Україна наголошує, що у час епідемії зосередження влади в руках представників уряду в жодному разі не має призвести до зловживання нею. Тому прозорість розподілу фінансів має стати пріоритетом, який дозволить в майбутньому допоможе звітувати про рішення, що приймаються зараз.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(523) "Такий підхід з одного боку дасть можливість Уряду оперативно реагувати на загрози пандемії та приймати швидкі рішення. Але з іншого боку ручне управління завжди має серйозні ризики, адже немає жодних гарантій того, чи буде дотримано принципи прозорості, підзвітності та ефективності. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Такий підхід з одного боку дасть можливість Уряду оперативно реагувати на загрози пандемії та приймати швидкі рішення. Але з іншого боку ручне управління завжди має серйозні ризики, адже немає жодних гарантій того, чи буде дотримано принципи прозорості, підзвітності та ефективності.

Кошти Фонду планують витрачати на:

  • закупівлю товарів, послуг та робіт;
  • додаткові доплати до заробітної плати медичному персоналу, який безпосередньо працює з ліквідацією пандемії;
  • грошову допомогу громадянам, зокрема особам похилого віку;
  • одноразову грошову допомогу членам сімей працівників медичних закладів охорони здоров’я, які загинули від COVID-19;
  • надання трансферту Пенсійному фонду України;
  • фінансову допомогу на поворотній або безповоротній основі Фонду соцстрахування України та Фонду загальнообов’язкового державного соцстрахування України на випадок безробіття;
  • поповнення резервного фонду бюджету;
  • відновлення видатків держбюджету (у тому числі, трансферти місцевим бюджетам) та надання кредитів за бюджетними програмами, скорочених у зв’язку зі створенням Фонду боротьби з COVID-19.

Фонд діятиме протягом всього періоду карантину і ще додатково 30 днів після його завершення. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(323) "ТІ Україна наголошує, що у час епідемії прозорість розподілу фінансів має стати пріоритетом, який дозволить в майбутньому допоможе звітувати про рішення, що приймаються зараз." ["quote_author"]=> string(0) "" }

ТІ Україна наголошує, що у час епідемії прозорість розподілу фінансів має стати пріоритетом, який дозволить в майбутньому допоможе звітувати про рішення, що приймаються зараз.