Верховна Рада прийняла у другому повторному читанні Закон №2398-д “Про оборонні закупівлі”.

Ініціативу підтримали 276 народних депутатів.

Як зазначають у НАКО, закон має мінімізувати корупційні ризики у секторі оборони. Він забезпечує відкритість процедур оборонних закупівель, суттєво підвищує прозорість планування таких закупівель, забезпечує дієвий громадський та демократичний цивільний контроль. Завдяки цьому бюджетні кошти на закупівлю товарів, робіт і послуг оборонного призначення будуть використовуватися більш ефективно.

Окрім того, законопроект передбачає можливість створення Централізованої закупівельної організації для Міноборони, яка зможе заощаджувати для відомства кошти та мінімізувати корупційні ризики.

Вперше в історії оборонного сектору України законопроект був розроблений за участі всіх ключових стейкхолдерів, включно з усіма профільними урядовими органами, державними та приватними виробниками озброєнь та громадянським суспільством.

Так, до розробки долучилися народні депутати, представники Міністерства оборони, Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства, Офісу Президента, Служби Безпеки України, державного оборонного концерну «Укроборонпром», Ліги оборонних підприємств України, Асоціації виробників озброєння та військової техніки, Асоціації “Українська оборонна та безпекова промисловість”.

Як зазначають в організації, Незалежний антикорупційний комітет з питань з оборони був активно залучений до розробки цього закону як координатор з боку громадянського та експертного середовища.

Джерело: www.facebook.com