Сьогодні, 7 листопада, відбулося засідання Великої Палати Верховного суду, на якому вирішувалося питання правочинності догани Вищої ради правосуддя судді Віктору Фоміну. В результаті розгляду цього питання судді задовольнили клопотання Фоміна та скасували догану ВРП.

У 2018 році саме ця догана заблокувала йому участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду. 

Історія питання

Восени 2018 року Віктор Фомін подав документи на участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду. Через кілька тижнів після цього на нього було подано 6 скарг до Вищої ради правосуддя. Розгляд першої скарги відбувся дуже швидко – вже 2 листопада. 

Перша дисциплінарна палата ВРП задовольнила скаргу ексдиректора Львівського бронетанкового заводу Романа Тимківа, майно якого Фомін передав в управління АРМА, і оголосила йому догану з позбавленням третини зарплати на один місяць. Цю догану Фомін і оскаржує.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(337) "Восени 2018 року Віктор Фомін подав документи на участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду. Через кілька тижнів після цього на нього було подано 6 скарг до Вищої ради правосуддя. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Восени 2018 року Віктор Фомін подав документи на участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду. Через кілька тижнів після цього на нього було подано 6 скарг до Вищої ради правосуддя.

Чим такий особливий суддя Віктор Фомін?

29 грудня 2017 року Указом президента він був переведений на роботу на посаду судді Солом’янського райсуду Києва, який розглядає справи НАБУ. Це відрядження несподівано закінчилося влітку 2018 року, і Фомін був єдиним суддею Солом’янського суду, якому відрядження не продовжили.

За пів року роботи суддя Фомін розглянув майже 900 матеріалів кримінальних проваджень.

Зокрема, саме він надавав дозволи на проведення слідчих дій у справах нардепів Олега Ляшка та Ігоря Мосійчука, арештував майно Олександра Авакова у“справі рюкзаків” та передав АРМА майно ТОВ “Міжнародний аеропорт Одеса”.

Нагадаємо, що 7 листопада набрав чинності закон про судову реформу, юридичний аналіз якого раніше підготувала ТІ Україна. У цьому аналізі ми зазначали, що введені цим законом норми однозначно матимуть позитивний ефект на судову систему в Україні.

Утім усі ці зміни не будуть ефективними, якщо не відбудеться перезавантаження Вищої ради правосуддя. Серед членів ВРП є багато осіб із сумнівною доброчесністю та професійною етикою. А саме вони прийматимуть рішення про призначення членів ВККС та формуватимуть половину Комісії з питань доброчесності.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(157) "За пів року роботи суддя Фомін розглянув майже 900 матеріалів кримінальних проваджень." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За пів року роботи суддя Фомін розглянув майже 900 матеріалів кримінальних проваджень.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.