Сьогодні відбулося чергове засідання комісії з відбору керівництва АРМА. На ньому затвердили перелік тестових питань та процедуру перевірки відповідності поданих документів до вимог закону. 

При цьому комісія так і не розглянула питання низької зацікавленості в участі у конкурсі, а відтак — продовження терміну прийому документів від потенційних кандидатів. 

За даними комісії, на посаду керівництва Нацагенства подали документи лише 12 кандидатів. Ба більше – імовірно, що до етапу тестування будуть допущені не всі з цих претендентів, якщо їхні документи не будуть відповідати заявленим вимогам. Тоді їх залишиться навіть менше, ніж 12. До речі, ще не всі члени комісії змогли ознайомитись з пакетами документів. 

Для прикладу – у конкурсі на посаду голови НАЗК подали документи 32 особи, а в конкурсі САП взагалі було 169 заявок. 

Як бачимо, кандидатів замало для достойного рівня конкуренції, але таку кількість цілком можна зрозуміти. Річ у тім, що донедавна на сайті Кабміну не були оприлюднені регламент та порядок проведення конкурсу, тобто кандидати, подаючи документи, не знали “правила гри”. ТІ Україна вже неодноразово говорила про необхідність такої публікації до оголошення про початок прийому документів, однак за кілька тижнів комісія так і не почула цей заклик.

​На жаль, саме відсутність зрозумілих і чітких критеріїв проведення конкурсу створює умови для подальших ”домовленостей між своїми” та просування потрібного кандидата. А той факт, що в порядку критерій доброчесності замінений на моральні та ділові якості, лише поглиблює такі сумніви. Адже моральні якості – це не настільки чіткий та глибокий критерій оцінки, як доброчесність. 

Формальне дотримання мінімальних правил нівелює саму суть конкурсів, і створює сумніви, що доброчесні та гідні кандидати мають реальні шанси на перемогу. Тому і маємо таку невелику кількість заявок на участь в конкурсі. 

Ми закликаємо комісію продовжити прийом документів і доопрацювати порядок проведення конкурсу, аби більше гідних кандидатів змогли подати свої документи.

Ми впевнені, що після того, як потенційні кандидати ознайомляться із чіткими та рівними правилами, за якими відбуватиметься відбір, кількість бажаючих значно виросте, і комісія справді зможе зробити вибір між достойними кандидатами.