Президенту Петру Порошенку

вулиця Банкова, 11

м. Київ

 

22 лютого 2017 року

 

Пане Президенте,

Вже під час особистого візиту до України у червні 2016 року було зрозуміло, що перед країною стоять серйозні антикорупційні виклики, але антикорупційні інституції та громадські організації активно сприяли прогресу у цьому напрямі. Ваші особисті запевнення у тому, що Україна продовжить рішучий рух курсом запровадження антикорупційних реформ тільки підсилили враження.

Transparency International привітала впровадження системи електронного декларування майна чиновників, але радила доповнити її ефективним механізмом перевірки достовірності поданих даних та законності набуття задекларованого майна.

Transparency International  переконана, що ще більше повинно бути зроблено у відповідь на виклики, які ми обговорювали. Реального прогресу у розслідуванні корупційних злочинів, вчинених колишнім Президентом Януковичем та його поплічниками, так і не досягнуто. Викрадені активи залишаються не повернутими. Антикорупційний суд ще не створено, а єдиний законопроект з цього приводу внесений в парламент опозиційними депутатами.

У грудні 2016 року у співпраці з нашими партнерами ми провели у Києві міжнародну конференцію з питань повернення активів, на якій обговорили недостатній прогрес за останні три роки. За результатами конференції ми розробили ряд конкретних рекомендацій для посилення антикорупційної політики в Україні (див. Додаток). Виконання цих рекомендацій позитивно відобразиться на стані протидії корупції.

Міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та та наше відділення в Україні, Transparency International Україна, готові надавати всебічну допомогу у пошуці та поверненні активів, викрадених високопосадовцями режиму Януковича. Однак, відповідальні за цю роботу правоохоронні органи не виявляють бажання співпрацювати і приймати нашу допомогу. Ми наполегливо просимо Вас всіляко спонукати органи влади України проявити свою готовність та прагнення співпраці як з метою попередження корупції, так і її покарання. Конче необхідно запобігти безкарності у справі Януковича. Цей ганебний факт шкодить міжнародному іміджу України.

Сильна політична воля та щире прагнення українських органів влади разом з підтримкою міжнародних партнерів, таких як Transparency International, допоможуть притягнути до відповідальності тих, чиї незаконні дії призвели до Революції Гідності. Справедливість має перемогти, а безкарність – припинитись.

 

З повагою,

 

Хосе Угас,

Голова Правління

Transparency International

Завантажити Відкритий лист Хосе Уґаса англійською

Завантажити Рекомендації англійською

Завантажити Відкритий лист Хосе Уґаса українською

Завантажити Рекомендації українською