Відповідальність за незаконне збагачення повернулася. І вже не сама, а з цивільною конфіскацією.

Верховна рада ухвалила невідкладний законопроєкт №1031 щодо цивільної конфіскації корупційних активів високопосадовців та відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.


Після того, як Президент підпише закон:

* Впроваджується трактування незаконного збагачення як різниці у вартості між набутими активами та законними доходами.

* Посадовець, який має необґрунтовані статки на більш як 6 243 250 грн (6,5 тис. неоподаткованих мінімумів), понесе кримінальну відповідальність, а не лише відбудеться цивільною конфіскацією.

* До активів включатимуться не тільки грошові кошти, майно, роботи чи послуги, але й, наприклад, обсяг зменшення фінансових зобов’язань та криптовалюти.

* Позов про визнання необґрунтованими активів може подаватись без наявності обвинувального вироку стосовно особи. Конфіскація незаконних активів посадовців відбуватиметься за рішенням суду у цивільному процесі.

* Вищий антикорупційний суд розглядатиме цивільні позови про визнання активів необґрунтованими. Позивачами виступають представники Національного антикорупційного бюро України або прокурори Генеральної прокуратури України.

* Строк позовної давності у справах щодо визнання активів необґрунтованими становитиме 4 роки з дня набуття оспорюваних активів.