24 лютого 2022 року Росія здійснила вторгнення в Україну і цим спричинила одну з найбільших гуманітарних криз в Європі з часів Другої світової війни. Це призвело до тисяч загиблих серед мирного українського населення, а також до жахливого руйнування житлових районів та цивільної інфраструктури.

Тільки за перші 12 днів війни в Україні російська армія знищила 202 школи, 34 лікарні, 1500 житлових будинків. Понад 900 населених пунктів були повністю позбавлені світла, води та опалення. Кілька мікрорайонів і містечок зрівняли з землею або сильно бомбардували. 9 березня російська армія обстріляла пологовий будинок у Маріуполі, в результаті чого загинули 3 людини, в тому числі одна дитина. За даними українського Омбудсмена, з початку повномасштабної війни в Україні загинула 61 дитина, 100 отримали поранення. У блокадному Маріуполі від зневоднення померла щонайменше 1 дитина.

Війна Росії проти України ведеться з порушенням усіх законів і звичаїв ведення війни. Нещодавнє застосування протипіхотних мін проти мирного населення Чернігівської області, що призвело до загибелі 6 осіб, є одним із численних прикладів цинічних тактик, які застосовують російські війська на території України. Протипіхотні міни, а також некеровані бомби вільного падіння, які використовуються російськими ВПС, заборонені до використання і розглядаються як злочин проти людяності та порушення Женевських конвенцій 1949 року.

Попри ці обурливі порушення, у медіа та заявах чиновників, які представляють міжнародні організації, бізнес та уряди, ситуацію в Україні часто називають «кризою», «конфліктом» чи «військовою операцією». Зараз як ніколи потрібно підкреслити, що це не «криза» чи «конфлікт» чи «військова операція», а повномасштабна війна, яку Росія почала проти України.

Інформувати людей про те, що відбувається в Україні, та використовувати правильну й чітку термінологію необхідно, щоб створити точну картину поточної ситуації в Україні та протидіяти російській пропаганді.

Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає своїх партнерів, колег і друзів, а також усю міжнародну спільноту зайняти активну позицію та засудити використання слів «конфлікт», «криза» або «військова операція» для опису війни в Україні. Називаймо речі своїми іменами — зокрема й війну.