Відкритість даних у системі ProZorro дозволила легко систематизувати інформацію для виявлення системних змов у закупівлях. Про це під час презентації дослідження ТЕКСТІВ «Що приховують тендери державних закупівель» розповів директор Програми інноваційних проектів Transparency International Україна Віктор Нестуля. Зокрема, є можливість виявляти наступні види змов:

  1. Змова між учасниками
  2. Змова між Замовником та Учасником.

Віктор Нестуля навів приклади з останніх місячних звітів Transparency International Україна:

«ТОВ «Центрнафтогазпостач» за лютий місяць 150 разів готував пропозиції на суму 254 млн. грн. і жодного разу не переміг. Компанія була серед статистів і у січні, і у грудні, і у листопаді. Кожного місяця вона готує сотні пропозицій, кожного місяця за кожну пропозицію платить 1700 гривень і ЖОДНОГО разу не перемагає.»

Експерт припустив, що компанії, які постачають газ по всій Україні спеціально звертаються до компанії «Центрнафтогазпостач» для того, щоб формально виконати вимоги законодавства. Адже європейські та українські норми передбачають, що ринок газу є конкурентним і обов’язково в закупівлі має брати участь щонайменше два учасники.

Також, за словами представника ТІ Україна, тільки за минулий тиждень юристи скерували до різних замовників 75 запитів, які стосуються підозри щодо змови між Замовником та Учасником. У листах поставили одне питання:

«Скажіть, будь ласка, як ви визначаєте переможців по звітам про укладений договір і обираєте переможцями тих постачальників, які жодного разу не брали участь у системі ProZorro у конкурентних процедурах і майже жодного разу не брали участь у торгах інших замовників?»

На думку Нестулі, така статистика свідчить про те, що Замовник надає переваги конкретним постачальникам, які можуть «освоювати» до 10% бюджетів таких замовників.

Директор Програми інноваційних проектів Transparency International Україна закликав усіх, хто викриє змову, або матиме підозру щодо такої залишати відгуки на моніторинговому порталі DOZORRO. Адже ця інформація буде включена у загальну базу даних і стане підґрунтям для розробки автоматичних індикаторів ризиків.