ВККС обрала Громадську раду міжнародних експертів для відбору суддів Вищого антикорупційного суду.

До першого складу ГРМЕ увійшли: Аурелійус Гутаускас, Флемінг Сі Денкер,Тед Зажечни, Мір’яна Лазарова Трайковська, Лорна Харріс, Сер Ентоні Хупер.

“Ми нарешті маємо обраних членів ГРМЕ. Із 12 кандидатів ВККС шляхом рейтингового голосування обрало 4 судді та 2 прокурори. Тепер, важливо, щоб вони якнайшвидше приступили до роботи, отримавши при цьому доступ до повних досьє кандидатів та в майбутньому до виконаних ними практичних завдань”, – юридичний радник ТІ Україна Максим Костецький.

1. ГУТАУСКАС, Аурелійус (GUTAUSKAS, Aurelijus) — суддя Верховного Суду. Досвід суддівської роботи, спеціалізація — кримінальне право, організована злочинність, суддівська етика та дисципліна. Голова відділу кримінальних проваджень і Комісії з питань суддівської етики та дисципліни. Експерт MONEYVAL і GRECO, у минулому член комісії з екзаменування кандидатів при Генеральній прокуратурі.

2. ДЕНКЕР, Флемінг Сі (DENKER, Flemming C.) — екс-заступник державного прокурора в Управлінні з розслідування особливо важливих економічних злочинів. Працював прокурором, адвокатом. Спеціалізація: корупція та економічні злочини. Колишній член GRECO, мультидисциплінарної групи з питань корупції при Раді Європи і Групи з моніторингу реалізації Конвенції ООН проти корупції.

3. ЗАЖЕЧНИ, Тед (ZARZECZNY, Ted) — суддя Суду королівської лави у провінції Саскачеван (Канада). Досвід роботи прокурором, адвокатом. Спеціалізація: кримінальне та цивільне право, корупція, шахрайство, злочинна змова. У минулому обіймав посаду державного прокурора. Брав участь в освітньому проекті для суддів в Україні. Екс-співголова Дисциплінарного комітету Юридичного товариства (об’єднання адвокатів), що забезпечує дотримання вимог Кодексу професійної доброчесності та етичних стандартів.

4. ЛАЗАРОВА ТРАЙКОВСЬКА, Мір’яна (LAZAROVA TRAJKOVSKA, Mirjana) – екс-голова Першої секції Європейського суду з прав людини. Досвід суддівської роботи. Спеціалізація: права людини, конституційні питання та питання, пов’язані з корупцією. У минулому працювала суддею Конституційного суду та членом Венеціанської комісії. У ЄСПЛ упродовж трьох років була одноособовим суддею у справах, що стосувалися України. Очолювала Державну виборчу комісію.

5. ХАРРІС, Лорна (HARRIS, Lorna) — британський прокурор у відставці. Спеціалізація: протидія корупції, відмивання грошей і шахрайство, зокрема на міжнародному рівні. У минулому очолювала відділ міжнародного співробітництва та відділ з повернення активів у рамках цивільного провадження у складі Королівської канцелярії (відділ Суду королівської лави). Працювала в Бюро боротьби з шахрайством в особливо великих розмірах і в Прокурорській службі Шотландії. Очолювала комітет експертів, що розробляв Конвенцію Ради Європи про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом, та про фінансування тероризму.

6. ХУПЕР, Сер Ентоні (HOOPER, Sir Anthony) — суддя апеляційного суду у відставці. Досвід здійснення судочинства зі спеціалізацією у галузі повернення активів (конфіскації) у межах кримінального та цивільного проваджень, зокрема конфіскації доходів, одержаних корупційним шляхом. Працював суддею кримінального та цивільного відділень Апеляційного суду Англії та Уельсу. Був призначений членом Комісії з питань етики Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій. Викладав навчальний курс для суддів зі збереження та конфіскації доходів, одержаних злочинним чи корупційним шляхом.

 

Більше можна прочитати на сайті ВККС – http://bit.ly/2qwdeIs

Джерело: vkksu.gov.ua