31 січня відбулися співбесіди із 17 кандидатами до Антикорсуду та до Апеляційної палати ВАС. Вища кваліфікаційна комісія суддів, як і вчора, вирішила оголосити перерву стосовно усіх опитаних.

Найбільше цікавості було до претендентів зі списку 55 негідних, презентованому на початку січня громадськими організаціями. Ідеться про суддів Вячеслава Каневського, Івана Котубея, Ігоря Кудрявцева, Олександра Леонова, Мар’яна Мицака. Серед претендентів в Апеляційну палату ВАС громадськість стежила за співбесідою судді Віталія Марчака та Володимира Цікала.

Так, суддя Чернівецького апеляційного суду Віталій Марчак переконував колегію, що не вказав у деклараціях за 2015 та 2016 роки корпоративні права дружини, бо не знав про них до 2018-го.

Голова Нововоронцовського районного суду Вячеслав Каневський пояснював батькове придбання Tesla Model S 2016 року за 300 тис. грн. За словами кандидата, така ціна пов’язана із домовленістю сторін, оскільки електрокар не був повністю справним.

Іван Котубей Голова Мукачівського міськрайонного суду стверджував, що не звик чекати, що “хтось зробить нашу роботу замість нас”. Це послужило однією з причин його участі у конкурсі на посаду судді ВАС. А щодо Nissan Teana 2008 вказав, що це теща придбала його в кредит і суддя немає до цього стосунку.

Суддя Старобільського районного суду Луганської області Ігор Кудрявцев виправдовувався перед колегією через нараховані субсидії за газ та світло. Водночас, члени ВККС не поцікавились у кандидата, як Кудрявцев здійснював судочинство на окупованій території, які у нього склалися стосунки із окупантами та чому суддя ухвалював рішення недержавною мовою.

Суддя Малиновського районного суду Олександр Леонов поділився з колегією ВККС досвідом ухвалення рішень у 10 корупційних справах та нюансами роботи без повноважень судді.

Суддя Павлоградського міськрайонного суду Мар’ян Мицак подався до Антикорупційного суду, бо “набридло чути з медіа, що суди всі не такі”. Також кандидат назвав корупцію “найдавнішою професією”. Водночас, Мицак жодним чином не прояснив ситуацію із ухваленням рішень під час підвищення кваліфікації та їх написання недержавною мовою.

Доцент кафедри Львівського національного університету Володимир Цікало назвав адвокатське об’єднання, в якому є співзасновником, “клубом по інтересах”. Мовялв, він не отримує там доходів, а користується АО для спілкування з колегами і вивчення судової практики. На питання про задекларовану вагому суму готівки (640 тис. грн, 39 тис. дол. та 7 тис. Євро) пояснив: “У 2012-2016 я заробив навіть більшу суму!”

Нагадаємо, 30 січня ВККС розпочала етап співбесід з кандидатами, які пройшли перевірку Громадської ради міжнародних експертів. Загалом комісія має зустрітися з 71 правником.

Більше новин щодо запуску ВАС читайте за тегом #Антикорсуд.