ВККС вважає законним спільне спеціальне засідання 28 січня. Про це Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков зазначив у відповіді на запит Transparency International Ukraine. Громадська організація зверталася з проханням роз’яснити, чому останнє засідання з міжнародними експертами (ГРМЕ) було призначено за межами 30-денного строку.

Очільник ВККС зазначає, що оскільки Закони України “Про Вищий антикорупційний суд” та “Про судоустрій і статус суддів” не визначають питання порядку обчислення строків для проведення спеціального спільного засідання, необхідно брати загальноприйнятий порядок обчислення.

На думку комісії, оскільки 30 днів для проведення спільних засідань закінчуються у суботу, 26 січня, “останнім днем цього строку необхідно вважати перший після нього робочий день понеділок, 28 січня”.

Нагадаємо, що відповідно до частини 5 статті 8 ЗУ “Про Вищий антикорупційний суд” спеціальне спільне засідання проводиться не пізніше ніж на тридцятий день з дня оголошення результатів іспиту, що відбулося 27 грудня 2018 року.

Додамо, що в понеділок на порядку денному розгляд відповідності критеріям доброчесності двох кандидатів до Антикорупційного суду: судді Придніпровського районного суду міста Черкас В’ячеслава Піковського та викладача Національного університету “Одеська юридична академія” Ірини Смазнової.

Загалом Громадська рада міжнародних експертів заблокувала участь 40 кандидатів до ВАС.