13 лютого Вища кваліфікаційна комісія суддів закінчила проведення співбесід. На цьому тижні ВККС зустрілася з 17 кандидатами до ВАС, з них 6 із громадського списку негідних.

Зокрема суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Інна Білоус називала суд своїм покликанням. Під час Революції Гідності ця кандидатка ухвалила рішення про заборону мирних зібрань. В Інни Білоус цікавилися, чи, на її думку, обмеження мирних зібрань можливе лише шляхом їх заборони. Білоус відповіла ні. Але вона наголосила, що сьогодні правоохоронні органи здатні підтримувати порядок краще, ніж у 2013 році, тому обмеження мирних зібрань можливе не лише шляхом їх заборони.

Суддя Заводського районного суду Миколаєва Андрій Біцюк пояснював, звідки у матері-пенсіонерки кошти на подарунок йому у сумі 210 тис. грн, які потім були використані для придбання авто. Кандидат пояснював цей факт продажем матір’ю гаража і землі.

Адвокат Оксана Каденко пояснювала декларування готівки загальною сумою у майже 2 мільйони гривень спадком чоловіка та власними заощадженнями за майже 20 років роботи.

Суддя Охтирського міськрайонного суду Оксана Олійник змушена була пояснювати нюанси прав власності на квартиру. Так, наразі квартира оформлена на її доньку. Однак в минулому вона була спільним майном судді та її екс-чоловіка. Пізніше Оксана Олійник набула вказану квартиру згідно з договором про розподіл майна подружжя, а в 2012 році подарувала її дочці.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Володимир Воронько назвав своїми перевагами власний досвід і вміння спілкуватися з людьми. Комісія цікавилася досвідом судді, але не ставила питання громадськості щодо декларування ним майна.

Суддя Дзержинського районного суду Кривого Рогу Ольга Чайкіна стверджувала, що нежитлові приміщення були придбані за рахунок коштів її батьків-бізнесменів. Дві автівки вона також купила з їхньою допомогою. На третє авто вона заробила з чоловіком. Про джерела доходів батьків Чайкіна зазначила, що не володіє всією інформацією щодо ведення ними бізнесу.

Надважливою є кількість балів, які Вища кваліфкомісія суддів виставить кандидатам за критеріями професійної етики та доброчесності. Адже саме вони важать найбільше у методології оцінювання ВККС і визначатимуть остаточне місце кандидата у рекомендованому списку, який буде скеровано до Вищої ради правосуддя.

Більше новин щодо запуску ВАС читайте за тегом #Антикорсуд.