17 жовтня представники АРМА за допомогою поліції у супроводі детективів НАБУ завели на територію Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська область) управителя цих арештованих об’єктів. Власники теплоелектроцентралей спробували перешкодити цим законним діям.

При спробі потрапити на територію Новороздільської ТЕЦ в управителя виникли проблеми. Працівники підприємства певний час блокували вхід.

Щоб потрапити на територію Новояворівської ТЕЦ довелося зламати замок на центральному в’їзді. Виявилося, що окрім охорони на території підприємства не було жодного співробітника. Директор ТЕЦ відправив персонал додому. Водночас, він дезінформував правоохоронні органи про нібито рейдерський захват. При вивченні стану об’єкту стало відомо, що одна з двох газотурбінних установок відсутня, а деяке обладнання знаходиться в розібраному стані. Згідно з висновком управителя, ТЕЦ не розпочала підготовку до опалювального сезону. Варто відзначити, що Новояворівська теплоелектроцентраль забезпечує теплом понад 31 тис. жителів.

Управління теплоелектроцентралями не є можливим без професійного персоналу на цих об’єктах.  Представники ПП «Гарант Енерго М» заявляють, що чекають працівників ТЕЦ знову на роботі. Управитель планує якнайшвидше розпочати підготовку до опалювального сезону. АРМА теж буде надавати допомогу управителю у налагодженні роботи активів. Адже це перший досвід передачі в управління промислових об’єктів такого рівня складності та виробничої потужності.

Нагадаємо, 2 серпня на спільному брифінгу голова АРМА Антон Янчук та голова НАБУ Артем Ситник повідомив, що дві теплоелектроцентралі, які належать народним депутатам Ярославу та Богдану Дубневичам і через які державі було завдано шкоди на 1,5 мільярди гривень, арештовані та передані в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів.

Тендерний комітет Національного агентства 19 вересня обрав ПП «Гарант Енерго М» управителем активів.

За словами юридичного радника Transparency International Ukraine, Катерини Риженко, “в першу чергу, має бути забезпечена повноцінна робота цих ТЕЦ управителем, адже вони обслуговують тисячі жителів напередодні опалювального сезону. Але тим не менш, процес управління має бути належним та ефективним. В той час як АРМА повинна виконувати покладені на неї законом обов’язки та здійснювати своєчасний та належний контроль такого управління.”

ТЕЦ «Новоярівська» та «Новий Розділ» – це комплексні та масштабні об’єкти, які мали перейти в управління новому управителю напередодні опалювального сезону, що значно ускладнювало ситуацію. Народні депутати постійно намагалися і намагаються саботувати процес управління. В тому числі і через звернення до Конституційного суду з вимогою визнати діяльність АРМА неконституційною. Також власники подають судові скарги про зняття арешту з ТЕЦ. Так, 18 жовтня о 15-00 Солом’янський районний суд міста Києва буде розглядати скаргу на рішення суду про арешт Новороздільської ТЕЦ.

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. ЇЇ зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(647) "В першу чергу, має бути забезпечена повноцінна робота цих ТЕЦ управителем, адже вони обслуговують тисячі жителів напередодні опалювального сезону. Але тим не менш, процес управління має бути належним та ефективним. В той час як АРМА повинна виконувати покладені на неї законом обов'язки та здійснювати своєчасний та належний контроль такого управління" ["quote_author"]=> string(99) "Катерина Риженко, юридичний радник Transparency International Ukraine" }

В першу чергу, має бути забезпечена повноцінна робота цих ТЕЦ управителем, адже вони обслуговують тисячі жителів напередодні опалювального сезону. Але тим не менш, процес управління має бути належним та ефективним. В той час як АРМА повинна виконувати покладені на неї законом обов'язки та здійснювати своєчасний та належний контроль такого управління

Катерина Риженко, юридичний радник Transparency International Ukraine