Українське представництво міжнародної антикорупційної організації Transparency International запустило нову комунікаційну кампанію, аби нагадати українській владі, що без її зусиль активи, вкрадені злочинним режимом Януковича, самотужки не повернуться в державу.

З 4 по 6 грудня 2017 року у Вашингтоні, США проходитиме Глобальний форум з повернення активів (GFAR), який спільно організують уряди США та Великої Британії за підтримки Світового Банку. Організатори визначили для заходу чотири фокус-країни: Шрі Ланка, Нігерія, Туніс і Україна. Проте лишається загадкою, про що звітуватиме українська влада перед міжнародною спільнотою. Адже повернення активів колишнього режиму затягнулося на роки, а українська влада не нехтує все новими обіцянками й дедлайнами розкриття корупційних злочинів «команди Януковича».

«На жаль, в Україні до цього часу жодного обвинувального акту у провадженнях про корупційні злочини стосовно Януковича і колишніх високопосадовців з його оточення не скеровано до суду. Конвенція ООН проти корупції визначає важливість пошуку, арешту та конфіскації злочинних активів. Однак для українських правоохоронців, зокрема Генеральної прокуратури України, цей напрямок роботи, схоже, лишається не пріоритетним», – прокоментував Андрій Слюсар, керівник програми протидії топ-корупції.

Нагадаємо, що через бездіяльність українських правоохоронних органів «поплічника» Януковича Юрія Іванющенка виключили із санкційного списку ЄС цього року. Тому вкрай необхідно досягти прогресу в решті розслідувань, які зараз перебувають у провадженні Генеральної прокуратури України. Доведення в законному порядку в Україні злочинності корупційних дій оточення Януковича є обов’язковою передумовою повернення численних активів, арештованих у різних іноземних юрисдикціях в результаті застосування персональних санкції.

Саме тому напередодні Глобального форуму з повернення активів представництво Transparency International в Україні запустило комунікаційну кампанію «Вони самі не прилетять», аби українські правоохоронці не зупинялися в розслідуваннях корупційних злочинів Януковича та його оточення. Сітілайти можна побачити в Києві. ТІ Україна вкотре наголошує на значному суспільному інтересі щодо повернення у державний бюджет корупційних активів часів Януковича.

 

Довідка: Домовленість про проведення у 2017 році Глобального форуму з повернення активів (GFAR) була одним з результатів Антикорупційного саміту у Лондоні в 2016 році. Завданням GFAR організатори визначають вивчення прогресу у розслідуваннях корупції у фокус-країнах та покращення міжнародної допомоги і співпраці у поверненні викрадених активів. У роботі Форуму візьмуть участь урядові делегації з фокус-країн та країн переважного перебування активів, представники громадянського суспільства з цих країн, а також представники міжнародних організації.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 050-352-96-18,

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org