Протягом останніх 4 місяців ми активно працюємо над залученням місцевих громадських організацій до розбудови прозорості та підзвітності українських міст, саме для цього впроваджуємо конкурс субгрантів.

12 організацій із різних куточків України завдяки плідній співпраці з місцевими радами досягли значних результатів у своїй діяльності. Коротко про успіхи наших субгрантерів у цій статті.

М. Покров, ГО «Громадський контроль»

За час впровадження проекту місто набрало 63,85 балів, збільшивши кількість балів на 45,55 у Рейтингу прозорості. Основними досягненнями у цій сфері можна назвати наступні:

1) Підключення до сервісу де можна побачити все про дитячі садки включаючи черги в них;

2) Розділ на сайті міськради з інформацією щодо закупівель наповнений інформацією за останні 2 роки.

 

М. Білгород-Дністровський, «ЦЕНТР ГРОМАДЯНСЬКИХ ІНІЦІАТИВ «ТІРА»

Місто набрало 49,03 балів (ріст у 15 балів) у Рейтингу прозорості за 4 місяці впровадження проекту.

За цей час міською радою  прийняте рішення про бюджетний регламент та кодекс депутатської етики; підписаний меморандум з Прозорро.Продажі; З’явився розділ на сайті міськради «Житлова політика».

Також у місті пройшов пройшов перший незалежний аудит комунальних підприємств.

 

Лисичанськ, Фонд громад «Знання і справедливість»

За час впровадження проекту місто набрало 31,45 балів, збільшивши кількість балів на 14 балів.

За 4 місяці проекту оприлюднено інформацію про тарифи та порядок їх формування на послуги, які надаються підприємствами, товари, які вони продають та роботи, які виконуються ними. Також оприлюднено перелік комунальних установ та організацій, комунальних підприємств Лисичанської міської ради (Довідник підприємств, установ (закладів) Лисичанської міської ради та підпорядкованих їй організацій).

Також на офіційному веб-сайті з’явились детальні плани територій, опубліковано «Перелік орендарів, з якими укладено договори оренди землі (01.01.2018)», «Перелік незадіяних земельних ділянок комунальної форми власності» та «Актуальні списки орендарів місцевих земельних ділянок (01.01.2018)».

 

Кропивницький, «Центр медіарозслідувань Прозоро».

На сайті міської ради з’явився документ з інформацією щодо розміщення тимчасових споруд у період з 2009 року по 2017 рік включено, який включає в себе також дані про видані міськрадою паспорти прив’язки за даний перводі.

Також створена спортивна мапа Кропивницького, на якій розміщені всі об’єкти спортивного та оздоровчого призначення, а ще розміщено на сайті міськради інформацію про черги на отримання житла.

Хмельницький, «Хмельницька ініціатива»

Завдяки співпраці громадської організації та міської ради на сайті створено окрему вкладку «Моніторинг публічних закупівель», де містяться посилання на сайти tender.me.gov.ua та Prozorro.gov.ua,  інформація про всі комунальні підприємства, структурні підрозділи, що здійснюють закупівлі, а також інформація про закупівлі Хмельницької міської ради.

Окрім цього, створено окрему вкладку «Комунальні підприємства», де розміщено інформацію про тарифи  та послуги комунальних підприємств.

 

Вінниця, ГО “Результат”      

За участь команди проекту Вінницькою міською радою підтримано зміни до «Положення про проведення конкурсу проектів ІГС, що фінансуються з міського бюджету», де враховано правила врегулювання потенційних конфліктів інтересів між учасниками конкурсів з виділення фінансування та членами органів, які ухвалюють рішення та при тому не є службовцями органів місцевого самоврядування.

Вінниця приєдналась до порталу Прозорро.Продажі та почала використовувати даний портал для продажу та оренди комунального майна

Також на Порталі відкритих даних оприлюднено перелік незадіяних земельних ділянок.

На сайті міської ради розмістили перелік міських установ соціальної допомоги (центри реабілітації, соціального обслуговування та одиноких громадян, соціальна допомога вдома тощо) та види допомоги чи послуг, які вони надають, а також хто може звернутись по допомогу, в т.ч. прямі посилання на їх інтернет-сайти або інші контактні дані; створили можливість подати онлайн-заяву на отримання місця або послуги в міських установах соціальної допомоги; розмістили інформацію про те, яке цільова аудиторія користувалась соціальними установами та послугами.

 

Бахмут, ГО «Розвиток демократії та жіночих ініціатив ДІЯ»

На сайті міста оприлюднено  перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних та інформацію про бюджет участі.

Також затверджено Порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в Бахмутській міській раді та її виконавчих органах.

 

Нікополь, «Прозорий Нікополь»   

Відтепер на сайті міста оприлюднена інформація про те, яка цільова група та які послуги може отримати в соціальних установах міста. Також активісти добилися оприлюднення поточного кошторису на утримання Нікопольської міської ради та її органів на сайті міста.

 

Сєвєродонецьк, «Кризовий медіа-центр «Сіверський Донець»             

Завдяки співпраці наших субгрантерів та міської ради Сєвєродонецька на сайті міста відтепер розміщена фінансова звітність суб’єктів господарювання комунальної власності, перелік перевізників, що надають послуги пасажирського автомобільного транспорту та маршрути перевезення, а також інформація про рекламні засоби.

 

Кам’янське, «Сила Громади м. Кам’янське»

Створений розділ «Прозоре місто», який незабаром наповниться матеріалами

 

Кременчуцький антикорупційний центр 

Запущена інформаційна кампанія щодо підвищення прозорості у місті

 

Світловодськ. Громадське телебачення України

Відтепер місто підключене до  модулю «Бюджет участі».

 

Попереду ще 4 місяці впровадження проектів і ми сподівамось, що завдяки зусиллям наших субгрантерів та бажанню міськрад ставати прозорішими, міста стануть по-справжньому відкрити до громадян, підзвітними та прозорими.

 

Конкурс субгрантів є частиною проекту «Розбудова прозорості в містах України», що фінансується за кошти Фонду демократії ООН (UNDEF).