російські військові беруть у полон мерів та інших представників місцевої влади, примушуючи їх співпрацювати з окупантами.

Лише за останній тиждень було викрадено мера Мелітополя Івана Федорова та мера Скадовська Олександра Яковлєва і його заступника, міського голову Дніпрорудного Євгена Матвєєва, голову Великобурлуцької територіальної громади на Харківщині Віктора Терещенка

Це не єдині випадки. Повідомлялося про викрадення їх заступників, активістів та інших громадян. Усі ці особи є цивільними громадянами, а не військовими.

Захоплення у заручники цивільних осіб — це відверте порушення не тільки прав та свобод, а й законів та звичаїв війни!

Викрадення цивільних осіб кваліфікується як воєнний злочин за Женевськими конвенціями та І Додатковим протоколом. Ці документи забороняють захоплення цивільних заручників під час війни та врегульовують питання захисту цивільного населення під час воєнних дій. 

Факти викрадення чиновників, так само як і сотні інших фактів воєнних злочинів російської федерації в Україні, ретельно документують українські та міжнародні правоохоронні органи. Так, органи прокуратури повідомили, що вже розпочали кримінальні провадження за фактами викрадення цивільних осіб, зокрема, мера Скадовська, його першого заступника та секретаря міської ради. Дії росіян кваліфікуються за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України — порушення законів та звичаїв війни. 

“Наші міста, містечка і села — це Україна. Їх очільники — мужні та сильні чоловіки та жінки, які у часи війни допомагають військовим, місцевим жителям, волонтерам та активістам. Ми бачимо, що переважна більшість з них — непохитні й ні за яких умов не йдуть на поступки тимчасовим окупантам, а продовжують сумлінно виконувати свої обов’язки. Так само як і українські громадяни, які відстоюють свої домівки на мирних мітингах в окупованих містах”, — заявляє виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

Ми закликаємо міжнародну спільноту негайно публічно засудити непоодинокі випадки викрадення людей в Україні та посилити тиск на росію.

росія та її керівництво мають бути притягнуті до відповідальності за всі скоєні злочини в Україні!

Приєднуйтесь до підписантів!

 

Підписанти

  1. Громадська організація Трансперенсі Інтернешнл Україна
  2. Рух ЧЕСНО
  3. Центр громадського моніторингу та досліджень
  4. Аналітично-адвокаційний центр “Львівський Регуляторний Хаб”
  5. Громадська організація Платформа Громадський Контроль
  6. ГО “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад”
  7. ГО “Молодіжна фундація європейських ініціатив”
  8. ГО “Центр громадянських ініціатив ТІРА”
  9. ВГО “Інститут Політичної Освіти”
  10. ГО “Хмельницька ініціатива”
  11. ГО “Жіночий Антикорупційний Рух” 
  12. Рада Реформ Хмельниччини
  13. Адвокаційно – аналітична платформа “Час громад”
  14. ГО “Слобожанський Ресурсний Центр”
  15. ГО “Антикорупційний штаб”
  16. ГО “На межі”
  17. ГО “Інтегріті ЮА”
  18. ГО “Агрономічне без корупції. Громадський контроль”.
  19. ГО “Асоціація громадських радників України”
  20. ГО “Ти потрібен Україні”
  21. ГС “Сильніші разом”
  22.  ГО Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр “Європейський клуб”