30 липня екссуддю Миколу Чауса знайшли у селі Мазурівка Вінницькій області — про це повідомили українські ЗМІ. За словами голови Мазурівської сільської ради Валерія Груньківського, екссуддя прийшов сам, брудний і лише у спідній білизні. Він повідомив, що його викрали дві невідомі особи.

Після цього, за словами сільського голови, приїхали співробітники СБУ і забрали Чауса із собою.

Чим же відома справа Чауса?

У серпні 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса на “хабарі у 150 тисяч доларів”. Справу кваліфікували за ч. 4 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Власне, гроші, які отримав Чаус, були виявлені у двох скляних банках, які суддя нібито особисто закопував у дворі власного дому.

10 серпня 2016 року керівник САП склав письмове повідомлення про підозру судді. Вже 6 вересня Верховна Рада зняла недоторканність із Чауса, а Солом’янський суд дозволив його затримати, але на той момент екссуддя вже втік з України. Інтерпол оголосив суддю в розшук у листопаді 2016 року, а через кілька місяців — 1 березня 2017 року — Чауса затримали у Кишиневі. 

Детективи НАБУ передали в Генпрокуратуру документи для екстрадиції Чауса з Молдови, однак самої екстрадиції так і не сталося — Чаус просив політичного притулку в Молдові, й 15 березня 2021 року ця країна остаточно відмовила екссудді у прихистку. 

А вже 3 квітня стало відомо, що Чауса викрали із Кишинева. Його адвокат розповів, що група невідомих озброєних чоловіків схопила екссуддю в центрі міста. Згодом у міністерстві внутрішніх справ Молдови дійшли висновку, що Чауса викрали іноземні громадяни, які виїхали в Україну.

Цього тижня, 27 липня, Генеральний прокурор Молдови Олександр Стояногло заявив про завершення розслідування у справі щодо зникнення Миколи Чауса. За даними правоохоронців, до викрадення Чауса причетні держструктури України, причому молдовська сторона навіть знає конкретні імена людей, які займалися цим викраденням.

Чаус відомий вироками проти активістів Майдану, зняттям із розшуку колишнього регіонала Юрія Іванющенка, ув’язненням ексзаступника голови Дніпропетровської ОДА Геннадія Корбана та іншими резонансними справами. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(306) "У серпні 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса на “хабарі у 150 тисяч доларів”. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

У серпні 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса на “хабарі у 150 тисяч доларів”.